Na ova pitanja ne biste trebali odgovoriti potvrdno ako ste u zdravom ljubavnom odnosu

by | 9 veljače, 2021
toksični odnosi

U posljednje se vrijeme sve više govori o toksičnim odnosima i ljudima koji neprestano ponavljaju iste obrasce ponašanja iako ih to dovodi do nezdravih scenarija koji se ponavljaju iz veze u vezu.

Posebna vrsta toksičnog odnosa naziva se suovisnim odnosom, a u takvom odnosu obje strane pokazuju određene disfunkcionalnosti, no naglasak je na osobu koja u vezi negira vlastite potrebe kako bi pomogla svom partneru te zadovoljila njegove potrebe. Problem se događa kad među osobama nisu jasno postavljene granice, koje trebaju postojati u svakom odnosu.

Osobe koje su u suovisnom odnosu lako ćete prepoznati po tome što, unatoč očitim znakovima toksičnosti, ostaju u takvoj vrsti odnosa. Zasigurno znate barem jedan par koji bi po mišljenju većine ljudi trebao okončati svoju vezu, no to iz nekog razloga ne čini. Nekad su taj razlog djeca, nekad godine truda uložene u vezu, a nekad strah od samoće. No ono što se prema riječima stručnjaka doista krije iza ostajanja u toksičnim vezama, uvjerenje je osoba da zaslužuju biti dio takvog odnosa.

Pitanja koja si trebate postaviti ako mislite da ste u suovisnom odnosu

  • Mislite li da je vaša svrha zadovoljavanje potreba vašeg partnera ili partnerice?
  • Je li vam teško reći “ne” osobi s kojom ste u vezi kad od vas zahtijeva nešto što ne želite?
  • Opravdavate li problematično ili nezdravo ponašanje partnera ili partnerice?
  • Jeste li neprestano opterećeni tuđim mišljenjem?
  • Osjećate li se zarobljeno u vlastitoj vezi?
  • Odabirete li šutjeti samo kako biste izbjegli prepirku?

Ako ste na bilo koji od ovih pitanja odgovorili potvrdno, znak je to da imate problem koji morate rješavati. Problem suovisnosti nastaje još u ranom djetinjstvu. Osobe koje pokazuju znakove suovisnosti uglavnom su odrastale u disfunkcionalnoj obitelji, u kojoj su roditelji imali (su)ovisnički odnos i koji su potrebe djeteta ostavljali po strani.

Takva je osoba često morala brinuti o vlastitim roditeljima i usredotočivati se na njihove potrebe te je takve obrasce ponašanja prenosila u ljubavne veze. Ono što suovisna osoba čini, ne shvaćajući da šteti sebi, jest mijenjanje, konstantan trud i rad u svrhu zadovoljavanja osobe s kojom je u ljubavnom odnosu. Tako suovisna osoba zapada u vrtlog toksičnosti. Najlakši način za izlazak iz takvog kruga je rad na sebi te pomoć stručne osobe.

Foto: Roman Kraft/Unsplash