Može li se pomoću joge smršavjeti i koju vrstu joge odabrati, otkrila nam je Sandra Petra Pintarić iz Kuće Dharma

by | 1 kolovoza, 2020

Sandra Petra Pintarić jogom se bavi već 20 godina. Joga je njezin životni izbor, put samodiscipline i samospoznaje. Osnivačica je i voditeljica Kuće Dharma, u Zagrebu, gdje podučava i djeluje, stoga smo ovu stručnjakinju upitali za nekoliko savjeta kad je riječ o ovoj praksi.

Može li se pomoću joge smršavjeti?

Joga i zdrav način prehrane mogu pomoći prilikom mršavljenja, a redovito prakticiranje joge dovodi nas do naše odgovarajuće tjelesne težine. Kako bismo imali vidljive rezultate, trebalo bi prakticirati jogu najmanje pet puta na tjedan (u skladu s tjelesnim mogućnostima). Trebala bi to biti malo dinamičnija praksa uz koju bih preporučila tehnike disanja (pranayama). Kako jogom podižemo razinu životne energije (prana), imamo manju potrebu za unosom velikih količina hrane. Potrebno je pripaziti na to da prehrana bude bazirana što više na voću i povrću, sokovima i salatama sa što manjim unosom teške i prerađene hrane. Joga je cjelovita praksa koja se bavi svakim aspektom nas samih, od tijela, našeg uma pa sve do duše. Svaki dio nas treba pažnju i brigu kako bi nam služio, a ne smetao. Baveći se tijelom kroz prakticiranje joge, mi ga umirujemo, iscjeljujemo i osnažujemo. Nije jedan od uobičajenih odabira za one koji žele brzo smršavjeti, no puno je više od samog vježbanja. Ona je stil života i dugotrajni proces ponovnog povezivanja s našim izvorom. Prakticiranje joge pomaže nam da imamo visoku razinu važne životne energije koja nas čini zdravima, budnima, snažnima i kreativnima. No, osim same prakse, važan je i stil života, od toga kako se hranimo, s kime se družimo, do toga kako razmišljamo i gdje živimo.

Koje vrste joge postoje i kako znati koju odabrati?

Tradicionalna joga dijeli se na četiri osnovne grupe (karma, jnana, raja i bhakti joga) opisane u drevnim vedskim spisima. Jedna od podjela današnjih stilova vježbanja joge bila bi Hatha i Vinyasa. Od razmišljanja hoćemo li krenuti putem joge nema puno koristi. Treba krenuti pa će nas naš put već odvesti u pravom smjeru. U svijetu joge toliko toga je već provjereno, dokazano i učinkovito da stvarno ima više smisla isprobati nego čekati. Joga jest život ili u najmanju ruku alat koji nas povezuje s izvorom života, energije, snage, sigurnosti, smisla, povjerenja i ljubavi.

Praktične vježbe

Kako obnoviti energiju
“Pozdrav Suncu” (surya namaskar) uvijek je najbolji izbor za podizanje energije tijela i uma. To je dinamički slijed položaja u jogi koji će nas razbuditi, pročistiti, osnažiti te donijeti mir i snagu uma. Uz “Pozdrav Suncu”, tu su i tehnike disanja (pranayama) i tehnike pročišćavanja (kriya) koje su dinamične i brzo djeluju na stanje uma i tijela, poboljšavaju cirkulaciju kisika u krvi te uravnotežuju živčani sustav.

Bhastrika-pranayama, popularno zvana “Vatreni dah”, dinamična je praksa daha kao energizirajuće disanje u kojem se brzo udiše i izdiše kroz nosnice s fokusom na izdah te sa snažnim radom iz područja trbuha.

1. Namjestimo se u ugodnom sjedu tako da kralježnica bude potpuno uspravna, a tijelo opušteno.
2. Ispružimo ruke iznad glave i izdužimo ih što više (uz uši). Napravimo Kali mudru – kažiprsti su ispruženi, a ostali prsti su preklopljeni.
3. Otvorimo prsa, izdužimo cijeli gornji dio tijela te opustimo ramena.
4. Polagano i potpuno udahnemo te izdahnemo kroz nosnice. Sljedeći udah je napola i zatim počnemo izvoditi tehniku.
5. Diše se brzo i snažno kroz obje nosnice, a trbuh pritom snažno pulsira. Fokus je na snažnijem izdahu kroz nosnice. Nakon 50-60 sekundi smirite dah, polagano udahnite i zadržite dah koliko je ugodno. Nakon toga potpuno izdahnite. Ponovite dva do tri puta.

Foto: Privatna arhiva