Može li bez celulita?

by | 1 ožujka, 2011

Celulit je bolna točka većine žena. Imaju ga čak i one vitke, pa i djevojčice na početku puberteta. Muškarci ga imaju znatno rjeđe i najčešće je blaže izražen nego kod žena

Celulit izgledom podsjeća na narančinu koru, a radi se o kombinaciji masnih naslaga, otpadnih tvari i vode, koji zajedno tvore kvrgave izbočine, zarobljene u vezivnom tkivu tik ispod površine kože. Najčešće se pojavljuje na bokovima, bedrima i stražnjici, ali može zahvatiti i ruke, trbuh i gornji dio leđa. 
 
Uštipnite se za bedra ili bokove. Normalno masno tkivo meko je i glatko, dok izgled narančine kože ukazuje na celulit, koji može biti tvrd i mek. Tvrdi se najčešće pojavljuje kod žena koje su aktivne, čvršćih mišića, dok je meki lako uočljiv, pojavljuje se na većim površinama i nije čvrsto vezan uz mišić te zato djeluje mlohavo. Iako je tvrdi celulit manje uočljiv, teže ga se riješiti. Celulit nije samo estetski problem, jer onaj tvrdokorniji zna biti i bolan. Koža iznad mjesta zahvaćenih celulitom nerijetko je hladnija, bjelja i deblja u odnosu na kožu koja prekriva ostale dijelove tijela. 
 
Faktori koji određuju jeste li skloni celulitu su estrogen, masno tkivo i nasljeđe. Jednom kad djevojka uđe u pubertet jajnici počinju proizvoditi hormon estrogen koji pomaže u nakupljanju masnog tkiva u bokovima, stražnjici i bedrima, što je svojevrsna priprema za nošenje i rađanje djece. Pojavu celulita u velikoj mjeri možemo zahvaliti upravo tom hormonu, zbog kojeg masne stanice postaju ljepljive pa se nakupljaju u grozdove, doprinoseći nastanku te neugodne pojave. 
 
Način prehrane, stres i tjelesna (ne)aktivnost također mogu utjecati na pojavu celulita, kao i spora krvna i limfna cirkulacija. Kako na genetske faktore uopće ne možemo utjecati, a na hormonske gotovo nimalo, celulit mogu imati i osobe koje se puno kreću, zdravo hrane i izbjegavaju stres. Ipak, o prehrani, tjelovježbi, pušenju i nekim drugim navikama ovisi hoće li celulit biti jedva zamjetan ili jako uočljiv. Efikasni su i neki kozmetički pripravci i tretmani, posebno masaža koja stimulira limfni i krvožilni sustav. 
 
Poželjna je i prehrana bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima (integralne žitarice, svježe povrće i voće) i s puno vode, koja će pomoći tijelu da se riješi toksina. Te će namirnice tijelo najbrže obraditi, iskoristiti i riješiti ih se. Zeleni čaj će pomoći u čišćenju organizma od štetnih tvari, a trebao bi se izbjegavati šećer te preslana i jako začinjena hrana, životinjske masnoće, kofein, alkohol i gazirana pića. Poželjno je spavati sedam do osam sati dnevno te redovito vježbati. 
 
Tjelovježba učvršćuje mišiće i okolno tkivo te potiče cirkulaciju, što otežava celulitu da se ukorijeni. Obratite pozornost na specifične vježbe – ne morate se ‘ubijati’ u teretani, ali nećete proći bez vježbi laganog intenziteta usmjerenih razbijanju celulita! 
 
Svakodnevno nekoliko minuta prije tuširanja kružnim pokretima masirajte noge odozgo prema dolje da biste ‘razbili’ masno tkivo. Pritom vam može pomoći rukavica ili četka od prirodnih vlakana koja će pojačati prokrvljenost tkiva.
 
Manje je poznato da stres i stalna napetost također potiču stvaranje celulita napinjući mišiće i tkivo te blokirajući na taj način eliminaciju štetnih tvari iz tijela. Stoga se redovito opuštajte i prakticirajte vježbe disanja koje će pomoći tijelu da se opusti i normalno funkcionira.

Tagovi: