Je li uistinu opasno pucketati prstima?

by | 8 siječnja, 2020

Možda su vas i upozoravali da nije dobro pucketati zglobovima prstiju, no mnogi imaju tu naviku za koju se govori kako može uzrokovati i pojavu artritisa.

Prostor u zglobovima ispunjen je tekućinom koja se zove sinovijalna tekućina, a izgledom nalikuje na žumanjak. Ta je tekućina odgovorna za smanjenje trenja u zglobovima dok se krećemo, a sadrži i plinove kao što su ugljični dioksid, kisik i dušik.

Kad pucketate zglobovima, prostor u zglobovima između kostiju se ispruži, a kako se širi stvaraju se negativni tlakovi i nastaje vakuum. Tada se zbog sinovijalne tekućine formiraju mjehurići koji onda pucaju – što rezultira šumom koji se čuje kad pucketate.

Isti zglob ne možete ponovno puknuti ako ne pričekate oko 20 minuta koliko treba da se plinovi ponovo pojave u sinovijalnoj tekućini. I premda se većina medicinskih izvora slaže da je ovo sigurna praksa, ako osjećate bol svakako biste trebali prestati.

Nobelovac Donald Unger odlučio je provjeriti uzrokuje li pucketanje stvarno artritis pa je pucketao zglobove jedne ruke dok drugu nije dirao, a otkrio je da su bili rezultati isti – niti jedna ruka nije imala artritis.

Jedna je studija iz 1990. godine, u kojoj je sudjelovalo 300 ljudi, otkrila kako pucketanje zglobovima tijekom dužeg vremena može uzrokovati oticanje ruku i smanjene snage pri stisku – no od tog istraživanja nikad nije napravljeno više relevantnih studija koje bi to i potvrdile, piše portal StethNews.

Foto: Jeremy Yap / Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR