Mikrofeminizam je viralni trend koji osnažuje žene i svi bismo ga trebali prakticirati

Upravo se malim stvarima pokazuje solidarnost žena sa ženama

by | 25 lipnja, 2024
žene koje podržavaju žene

Mikrofeminizam je pojam koji se odnosi na sitne, svakodnevne akcije i ponašanja kojima se žene suprotstavljaju patrijarhalnim strukturama i rodnim nejednakostima, a trend je postao itekako popularan na TikToku.

Ove akcije mogu biti male i naizgled neprimjetne, ali su značajne jer pomažu u izgradnji samopouzdanja i autonomije kod žena, a svaka, koliko god mala promjena bila, doprinosi većem cilju rodne ravnopravnosti. Moramo se složiti da će i male akcije, naizgled beznačajne u dugotrajnoj borbi za rodnu ravnopravnost u patrijarhalnom društvu, tijekom vremena početi mijenjati naše društveno uvjetovane mentalne obrasce, a time i društvo u cjelini. Osim toga, mikrofeminizam je jednostavno sjajan način da žene podržavaju jedna drugu.

Jer zar to nije to – akcija koja treba pomoći ženama da se osjećaju osnaženo i da preuzmu kontrolu nad time koliko vrijede? Iako bi bilo odlično da nije tako, činjenica je da su i u 2024. godini žene još uvijek nedovoljno zastupljene u određenim industrijama i na vodećim pozicijama i, naravno, posvuda nedovoljno plaćene. 

Primjeri mikrofeminizma

Videa u kojima žene dijele svoje primjere mikrofeminizma u svakodnevnom životu u ovom trenutku broje milijunske preglede, no TikTok korisnica Ashley Chaney, TV producentica i voditeljica, pokrenula je cijelu priču o mikrofeminizmu. U videu koji je jako brzo postao viralan navela je da ako se obraća cijelom timu u e-mailu prvo navede žene, ili ako šalje e-mail CEO-u i njegovoj asistentici, prvo će u mailu navesti nju. 

Ovime je naizgled beznačajan postupak dobio ime, a njezin je TikTok video potaknuo viralni razgovor o mikrofeminizmu, nadahnjujući žene – i muškarce – da odgovore svojim malim, ali snažnim kritikama na sveprisutni i duboko ukorijenjeni seksizam.

@iamashleychaney

Girl’s girl, corporate edition. #microfeminism #feminist #feminism #corporatelife #girlsgirl

♬ original sound – Ashley Chaney

Mala djela mikrofeminizma daju velike rezultate

“Mikrofeminizam je jedan od načina na koji žene uzvraćaju udarac muškarcima za određene postupke, rekla je stručnjakinja za radno mjesto Julie Nugent. Ona kaže da mala djela poput podizanja ženskog glasa na sastanku ili osiguravanje da žene budu prepoznate po svom doprinosu mogu imati veliki utjecaj.

Jer, budimo realni – diskriminacija na temelju spola nije stvar prošlosti. Ona i dalje utječe na žene na radnome mjestu u mnogim aspektima – od nižih plaća, preko nedovoljne zastupljenosti u vodećim ulogama, do mikroagresija. Sve te stvari čine posao i radno okruženje stresnijima za žene. Iako u mikrofeminizmu fokus nije samo na poslovnom aspektu, dio je od kojeg ponekad sve kreće.

@strategicclassroom Replying to @Suzanne yesss this is my favorite act of microfeminism. Shoutout Kali at @joinblush for this solid piece of advice in my 20s. #feminism #microfeminism ♬ original sound – Jen | Teacher Time Hacks

Kako podržati mikrofeminizam

Mikrofeminizam svakako nije nikakva novost i žene su podržavale druge žene oduvijek, no zgodno je što je svakodnevno zauzimanje žena za sebe same ili druge žene sada dobilo ime, odnosno zajednički nazivnik. Bilo da pretpostavite da je nečiji liječnik ili CEO neke tvrtke žensko ili se prestanete ispričavati u mailovima kada tražite povišicu, osvijestite kojim sve mikro-akcijama u svojoj svakodnevici možete dati važnost ženama. Mali je ovo korak za borbu protiv patrijarhata, no velik za svaku od nas.

Razmislite što vi već danas možete napraviti da podržite žene koje vas okružuju i ne ustručavajte se to prozvati mikrofeminizmom.

@katiewood____ as always, I am for the girls 🎀 #microfeminism #feminism ♬ original sound – katie wood

Pročitajte: Je li hibridni rad budućnost ili ipak nije? Ovo su rezultati nove studije 

Foto: JLco – Julia Amaral/iStock via Getty Images