MENTALNI TRIK koji će vam itekako pomoći u dnevnom životnom ritmu!

by | 5 rujna, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Kao što se ispostavilo, postoji umjetnost odugovlačenja, odnosno poznate nam prokrastinacije dnevnog radnog opterećenja, no ako ste tu umjetnost usavršili, ona vam može pomoći da je iskoristite u svoju korist. Prema Charlesu Duhiggu, slavnom novinaru i autoru bestselera New York Timesa “Moć navike” (The Power of Habit), “produktivno odugovlačenje” može transformirati vaše vrijeme provedeno listanjem po Instagramu u vrijeme provedeno radeći za vaše ciljeve. Krenimo od početka.

Prije svega, Duhigg svrstava odugovlačenje u naviku, a ne moralni neuspjeh – ideja koja je u potpunoj suprotnosti s našom popularnom kulturom i društvenim obrascem. Ovaj ciklus navike uključuje tri faze: nagovor (vaš prepun pretinac poruka na društvenim mrežama), rutina (listanje po Instagramu) te nagrada (vrijeme koje ne provedete listajući po Instagramu). Jedina negativna faza je naravno “rutina” koja ni na koji način nije korisna ili konstruktivna – ovdje je više ili manje riječ o gubljenju vremena, ali kao da to nismo znali.

Trik je zaustaviti se nakon što ste se približili “rutinskoj” fazi. Duhigg predlaže da si napravite popis alternativnih rutina koje zapravo sadrže neki privid tvari, ali su zapravo potpuno nevezane za zadatak koji želite odgoditi. Taj proces Duhigg naziva “ispunjenje namjera”. Kad vam se javi potreba za mentalnom pauzom, učinite nešto s tog popisa umjesto odlaska na društvene mreže. Koristeći ovu metodu, napredovat ćete od “bezumnog internetskog oklijevala” do “produktivnog oklijevala”. Čestitamo – zaslužujete mentalnu pauzu.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: Wall.hr