Najljepše mediteransko bilje koje mami izgledom, mirisom i svojstvima

by | 17 srpnja, 2022
mediteransko bilje

Mediteran je poseban po mnogočemu, a priznajemo, najviše nas mami njegov specifičan miris. Neodoljiv, poseban. Uz sunce, klimu savršenu za to podneblje i slani zrak, ovo je savršeno područje za prekrasno mediteransko bilje. Posebno, moćno i drukčije, bilje koje raste u ovim mjestima raste savršeno upravo zahvaljujući visokim temperaturama i toplim ljetima koja mu gode. I ako ste ikad probali s mora donijeti bilo kakvu vrstu bilja u kontinentalne krajeve, vjerojatno ste uvidjeli da neće uspijeti baš sve. I to je normalno te su upravo zato i namijenjene tlu na moru gdje im odgovaraju svi uvjeti koje moraju imati kako bi rasli.

Pročitajte: Domaće trgovine u kojima cvijeće i biljke možete kupiti online

Najljepše mediteransko bilje

Gospina trava

Moćna biljka poznata je i kao prirodni lijek, a često se koristi u narodnoj medicini. Rasprostranjena je po cijeloj Europi, Aziji i Americi. Na tržištu postoji velik broj preparata od gospine trave koji se koriste lokalno i oralno. Upravo zato potreban je veliki oprez. Osjetljivije i osobe svjetlije puti koje koriste preparate gospine trave trebaju izbjegavati sunčanje jer može doći do fotosenzibilizacije. Engleski naziv ove trave je St. John’s Worth, to jest trava Svetog Ivana. Najčešće se koristi kao pripravak gdje se cvjetovi namaču u maslinovom ulju i tako nastaje kantarion, koji isto valja koristiti s dozom opreza, posebice na suncu.

Ružmarin, mirta, bosiljak

Ovo je biljka čije ime potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno “morska rosa”, što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora. Ružmarin se koristi za aromatiziranje povrća i jela, a neosporan je njegov sastav kojim dobro djeluje na cirkulaciju i potiče tok krvi prema mozgu. To znači da poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju, ali i osnažuje pamćenje. Bosiljak je kao biljka rasprostranjen po mnogim kontinentima, a mirta je specifična za otok Lošinj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Warawudhi (@looksaopoowaa)

Agava, Maleni kaktusi

Agave će u prirodnim staništima i na prirodnom tlu narasti do jako velike veličine, a kad šećete, teško da ih nećete zamijetiti. Imaju velike mesnate listove, ali i oštar vrh i bodljikav rub. Ako želite, uvijek ih možete staviti i u manje teglice, ali definitivno neće narasti do takve veličine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vjeko Begovic (@vjekobegovic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasna M. (@malic.jasna)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by zeljko huljev (@zeljkohuljev)

Osim nabrojenih, tu su i borovi koji svojim specifičnim mirisom odmah asociraju na miris mora, kao i crnika te čempresi i lovor. Neizostavne palme obožavamo vidjeti na šetnicama gradova kad ispijamo kavu iz omiljenog kafića, a oleandri su nešto za čime patimo svako ljeto jer očaravaju svojom ljepotom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by visnjakamena (@visnjakamena)

Pročitajte: Novi genijalni proizvod za vaše biljke – i to na zidu!

Foto: Instagram, naslovna: @boskovicmelanija, @sonja_sukic