Matija Vuica predstavlja modni projekt “Nomadica”

by | 6 rujna, 2020

Jedinstven koncept, modni performans, projekt, ideja, sve u jednome kao modno- turistička turneja kojom je Matija Vuica, nezaustavljiv vulkan energije, odlučila na nomadski način prošetati svoju kolekciju Hrvatskom. “Svi smo u istim nemogućnostima realizirati neke projekte u okviru svojih zanimanja na način i u obimu kako smo to inače radili. Preostalo je istražiti nove mogućnosti, ne stati i čekati “bolja vremena”, nego, dapače, upregnuti svu energiju u nove poduhvate.

Svoju veliku reviju, koju sam planirala u srpnju, a odustala zbog epidemioloških razloga, učinit ću sada još većom”, razlaže kreatorica. Kreacije Matije Vuice, koje je pripremala posljednjih mjeseci, tako će na svom nomadskom pohodu osvjetljavati ulice i trgove, vilinski se ukazati na neočekivanim mjestima, te u potpunosti biti prepuštena oku slučajnog prolaznika, svima koji se zateknu.

Modeli inspirirani ljepotama Hrvatske, sjedinit će se u jedinstvenu modno-turističku razglednicu koja će obuhvatiti desetak lokacija i prepoznatljivim Matijinim modnim rukopisom, koji je prepoznat i izvan granica Hrvatske, ispisati priču o ljepoti Hrvatske na sasvim jedinstven način.

Turneja je započela u Dubrovniku i zabilježena u objektivu Mare Bratoš koja je uz Dariju i Saru Mikulandru, te Lukreciju Dragić, bila i promotorica dubrovačkih ljepota. Dolina rijeke Neretve i njeno prekrasno ušće bila je sljedeća destinacija. “Neretva je rijeka moje mladosti, njezina hladna voda me čeličila dok su se lopoči pleli oko mene, a boturi ocrtavali njezinu obalu.”

Matijine Nomadice ovaj su put Metkovke, mlade studentice, a buduće poslovne žene: Paula Volarević, Lea Leontenko i Marija Mijić, uz gošću slavnu neretvansku glumicu Matiju Prskalo. Fotografije ovaj put potpisuje Marin Veraja. Oživljujući obred vjenčanja kao najsvetiji dan u životu mlade žene, kroz romantičnu priču dolaska mladenke trupicom kroz lopoče, Matija kao da nam poručuje: uvijek ima načina ako ima volje. Neretvanske vile, u svilenim haljinama pastelnih boja, obojile su obale rijeke Neretve i okupale se u zalasku sunca na Ušću. “Hrvatska je sigurna zemlja i turneja ide dalje” poručuje, a kuda, to nomadi nikad ne znaju, kuda ih put nanese u potrazi za novim životom.