Martina Palić s bloga “makoland” s nama je podijelila tri jako jednostavna ljetna DIY projekta

by | 3 kolovoza, 2020

Po struci je pravnica, no njezina velika ljubav su interijeri i njihovo uređenje. Prava je majstorica kad je riječ o DIY projektima, što ćete otkriti zavirite li u njezin zagrebački stan ili pak na Instagram profil @mako.hr.

Prema Martininim riječima, najbolja stvar kod DIY projekata je to što pomoću njih možemo napraviti točno to što smo zamislili, a ne se prilagođavati onome što se nudi u dućanima. Ono zbog čega je sama postala “ovisna” o DIY-evima jesu osjećaj ponosa i zadovoljstva nakon što nešto stvori svojim rukama. Kad je riječ o najjednostavnijem načinu za osvježenje životnog prostora, Martina izdvaja uvođenje nove boje. “Bilo da odlučite obojiti u novu boju zid ili komad namještaja, za to vam neće trebati nikakvi specijalni materijali niti alati, nego kantica boje i kist ili valjak. Ako ste novi u DIY svijetu i ne usudite se još igrati kistom po stanu, novu boju u prostor možete unijeti DIY teglicama i vazama, jastučnicama, kuhinjskim krpama… Sve što trebate za to jednostavna je i povoljna baza (bijela teglica, jastučnica), koje zatim u željenim bojama ukrašavate markerom, akrilnim bojama, perlicama…”, kaže, te dodaje: “DIY ukrasne teglice, drveni poslužavnik i DIY boho luster odlični su projekti za ljeto jer ćemo u njima moći odmah uživati dok se odmaramo na svojim terasama.” Krenimo na posao!

Martina Palić

Ukrasne teglice
“DIY ukrasne teglice možete napraviti na bezbroj različitih načina, no moj trik, zbog kojeg će svaki od tih načina ispasti savršeno, jesu mat teglice kao baza! Na takve teglice moći ćete običnom olovkom skicirati i bezbroj puta ispravljati skicu slike, citata ili uzorka kojim želite ukrasiti svoju teglicu. Nakon što skica ispadne onako kako ste zamislili, njezine linije jednostavno prođite permanentnim markerom i dobit ćete DIY ukrasnu teglicu kakvu ste zamislili bez greške.”

Od košare do boho lustera
“Odrežete ručke s košare i u sredini njezinog dna napravite rupicu (debljine strujne žice) ili, ako je košara rjeđe pletena, iskoristite razmak između pletiva u sredini dna. S unutarnje strane košare na rupicu stavite stari CD koji će “držati” da se rupica s vremenom ne proširi previše, a što je lako moguće kod mekanih i rjeđe pletenih košara. Kroz rupicu CD-a i košare provucite osnovu za luster koja se sastoji od žice i grla za žarulju. Po želji, rub košare dodatno uredite ukrasnom trakom ili tkaninom. Žicu spojite na struju i objesite je na strop ili nadstrešnicu pomoću vijka, baš kao i bilo koji drugi kupovni luster.”

DIY drveni poslužavnik
“Brzi projekt koji će dobro doći za nošenje i serviranje ljetnih koktela, a koristiti ga, naravno, možete i ostatak godine. Sve što trebate jesu daska za rezanja, kožni remen i 4 čavlića. Iz remena izrežete dvije jednake trake, dugačke 2-3 centimetara duže od širine daske za rezanje. Takve trake postat će kožne ručke koje je potrebno zabiti uz rub daske tako da ostavite 2-3 cm između rubova daske i rubova kožnih ručki.”

Foto: Privatna arhiva