Mantre koje će vam pomoći u postizanju mira u trenucima panike izazvane tragedijama

by | 31 prosinca, 2020

Mantra je zvuk, slog, riječ, fonem ili skupina riječi u sanskritu za koje se vjeruje da ima duhovne i transformacijske moći.

Mantre se koriste tisućama godina za razvoj unutarnjeg, duhovnog mira te za stišavanje uma, koji ponekad zna biti nevjerojatno glasan. U trenucima velikih tragedija i katastrofa, poput potresa i pandemije, svi smo često u nemogućnosti utišati vlastite misli i smiriti nemirni um koji je preopterećen stvarima na koje ne može utjecati. Mantre mogu pomoći u tom umirivanju, a u nastavku vam donosimo mantre psihoterapeuta prikupljene na blogu emmacameron, koje su isti koristili kako bi pomogli ljudima koji su prošli kroz traumatična iskustva.

Mantre za postizanje mira

Vjera u dobro u svijetu

Iako tragedije i katastrofe ostavljaju duboke posljedice na nas, zbog kojih svijet često ne možemo ne gledati kroz crn i negativan veo, činjenica je da dobri ljudi doista postoje. Neki od njih su svoje živote posvetili pomaganju drugih i zbog njih je ovaj svijet ljepše mjesto. Kad osjetite strah i nemoć te mislite da ništa nije dobro, ponavljajte sljedeće mantre psihologa i psihoterapeuta.

  • Postoji dobro u svijetu.
  • Iscjeljenje je moguće.
  • Pomažem koliko mogu i dio sam ogromnog kruga dobročinitelja ovoga svijeta.
  • Iz krhotina je moguće stvoriti nešto novo i bolje.

Pozitivniji pogled na doživljeno

Kada doživimo i preživimo traumatične događaje, stručnjaci kažu kako je dobro izvući iz njih barem jednu pozitivnu stvar. Sljedeće mantre mogu vam pomoći u tome.

  • Svaka rana temelj je za nešto dublje, svjetlije i ljepše.
  • Nešto me može poljuljati, no ništa me ne može slomiti.
  • I najmračnija mjesta moguće je osvijetliti.
  • Tragedija je prilika za preobrazbu nabolje.

Zahvalnost

Uz navedene mantre, preporuka psihoterapeuta je prakticiranje zahvalnosti svakoga dana. U trenucima najveće panike, crnih misli i negativnih stavova, uzmite trenutak samo za sebe te duboko udahnite. Zapišite sve stvari na kojima ste zahvalni, no neka one ne budu samo opipljive te “velike” stvari poput dobrog posla ili novog auta. Neka to budu sve one sitnice koje cijenimo u trenucima u kojima se uplašimo za svoju sigurnost. Primjerice, zahvalite na tome što možete držati svoje najdraže za ruke, što možete posjetiti usamljenog susjeda i odnijeti mu ručak ili što možete spavati na toplome.

Foto: cottonbro/Pexels