7 manje poznatih činjenica koje morate znati o zaštiti kože od sunca

by | 28 srpnja, 2022
Manje poznate činjenice o zaštiti kože od sunca

Jedna od tema koju ne možemo, ali niti ne bismo trebali izbjeći tijekom ljetnih mjeseci (ali i ostatak godine!) jest zaštita kože na suncu. Vjerujemo da ste osnove o SPF proizvodima i zaštiti kože od štetnih sunčevih zraka već magistrirali, stoga smo se poželjeli pozabaviti onim malo manje poznatim činjenicama.

Dakle, nakon što smo naučili da je nanošenje proizvoda s visokim zaštitnim faktorom obavezno tijekom cijele godine, te je isto potrebno ponavljati tijekom dana, vrijeme je da proširimo gradivo. Jer, baš kao što sve industrije napreduju, tako i u ovom području, iz godine u godinu, stručnjaci otkrivaju nova saznanja.

Manje poznate činjenice o zaštiti kože od sunca

Crvenilo nije preteča preplanulosti

Jedan od najvećih mitova kad je riječ o preplanulom tenu jest da nakon crvenila uzrokovanog djelovanjem sunca dolazi lijepa, brončana boja. Crvenilo, čak i ono gotovo neprimjetno, jest trauma kože. Pravilna i adekvatna zaštita kože na suncu rezultira dugotrajnijoj preplanulosti, no bitno je znati da je svaka preplanulost zapravo obrana kože od sunca, tj. njezina reakcija, što znači da je teško možemo nazvati “zdravom”.

Da, vaše usne trebaju SPF zaštitu

Naše usne ne proizvode dovoljno pigmenta koji bi ih štitio od sunca. Stoga one imaju najveću incidenciju za rak kože na našem licu, kako navodi dermatologinja Rachael Eckel. Uz to, one su izrazito nježne, stoga i osjetljivije na oštećenja. Iz tog razloga, potrebno je nositi balzame i ulja za usnice sa SPF-om 30 ili više.

Proizvod sa zaštitnim faktorom trebali biste nanositi u zatvorenom prostoru

Vjerujemo da znate kako je potpuno pogrešno proizvod sa zaštitnim faktorom nanositi tek nakon što dođete na plažu i okupate se. Osim što biste kremu sa SPF-om trebali nanijeti barem 15 minuta prije izlaganja suncu, bilo bi dobro nanositi je u zatvorenom prostoru kako bi se filtri imali vremena “povezati” s kožom umjesto da “ishlape” na direktnom suncu i time se smanji vrijeme njihovog djelovanja.

Manje poznate činjenice o zaštiti kože od sunca

Parfem nije vaš prijatelj na suncu

Parfem koji ste nanijeli direktno na kožu može smanjiti sposobnost kože da se zaštiti od UV zraka. Iz ovog razloga, bolje je parfem koristiti u večernjim satima.

UVA zrake prodiru dublje u našu kožu i uzrokuju dugoročnu štetu

UVB zrake predstavljaju samo 5 % cjelokupnog spektra i one ostaju na površini kože. UVA zrake čine preostalih 95 % i prodiru dublje u našu kožu, ispod njezine površine. Upijamo ih svaki dan bez obzira na to je li vani sunčano ili oblačno, nalazimo li se na otvorenom ili pod suncobranom na plaži ili možda pored prozora. Kad UVB zrake dođu do naše kože, one pružaju kratkotrajan i vidljiv učinak, a oštećenje naše kože najčešće je blago. Zbog njih možemo izgorjeti te nam se koža nakon toga ljušti. UVA zrake, s druge strane, mogu uzrokovati dugoročne, ali ne odmah vidljive učinke – zbog čega šteta može biti puno veća. UVA zrake izazivaju oksidativni stres ispod površine naše kože. To može uzrokovati lezije u DNK-u stanica kože. Lezije mogu dovesti do preranog starenja i rizika od raka kože.

Vaša krema za sunčanje mora pružiti i UVA zaštitu

UVB zrake imaju važnu ulogu u samoobrani kože kada je ona izložena suncu. Ako koža pocrveni, to je signal da uključi vlastitu biološku obranu. Što se točno događa kad je koža izložena suncu:

– Ona proizvodi melanin koji nam daje preplanulost i štiti nas od izgaranja
– Epidermis se zadeblja kako bi zaštitio unutarnje slojeve kože
– Pokreću se brojni unutarnji procesi kako bi se smanjio oksidativni stres, popravile lezije DNK stanica i generirao odgovor imunološkog sustava za uklanjanje kompromitiranih stanica.

Drugim riječima, reakcija kože na UVB zrake način je na koji se ona brani od daleko ozbiljnijih učinaka UVA zraka. Dakle, vaša krema za sunčanje također mora pružiti i UVA zaštitu. No, što je s tradicionalnim kremama za sunčanje na tržištu?

Krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom ne pruža potpunu zaštitu. Kreme za sunčanje su razvijene kako bi blokirale UVB zrake koje uzrokuju opekline. No, UVA zrake su daleko prisutnije i štetnije jer utječu na imunološki sustav kože i mogu dovesti do preranog starenja, pa čak i raka kože.
Tradicionalne kreme za sunčanje pružaju ovu zaštitu na dva načina:

U Europi je to označeno na etiketi s “UVA” u krugu. Da biste mogli koristiti ovaj simbol, UVA zaštita mora biti jednaka najmanje jednoj trećini UVB zaštite, u skladu s europskim propisima. To znači da zaštita od UVA zraka nije optimalna i stvara neravnotežu između zaštite od UVB i UVA zraka.

Druge tradicionalne kreme za sunčanje koje žele postići viši UVA indeks uključuju velik broj filtera pri višim koncentracijama kako bi mogle učinkovito blokirati UVA zrake. S većim brojem sastojaka koža je preopterećena, a postoji i veći rizik od iritacije kože.

bioderma

S time na umu, kad je riječ o proizvodima sa sveobuhvatnom zaštitom, naš prijedlog je visokotehnološka zaštita od sunca – BIODERMA SUN ACTIVE DEFENSE. Kombinirajući manje UV filtera s naprednom patentiranom biološkom zaštitom, nudi blokadu UVB zraka, ojačani UVA štit te jača antioksidativnu obranu kože. SUN ACTIVE DEFENSE uključen je u formulaciju svih BIODERMA Photoderm proizvoda i jedan je od četiri stupa asortimana. Photoderm je stoga prva linija zaštite od sunca koja stimulira prirodne obrambene mehanizme kože i sprječava promjenu stanica kože te oksidativni stres.

Moguće je osnažiti kožu da se sama bolje brani od sunca

Laboratorij BIODERMA je ovu inovaciju predstavio i novom kremom za zaštitu osjetljive kože od sunca Photoderm Lait ULTRA SPF50+, koja integrira SUN ACTIVE DEFENSE tehnologiju. Radi se o novoj generaciji zaštite od sunca koja smanjuje rizik od promjene stanica kože kako bi dugoročno održala zdravlje kože.

Photoderm Lait ULTRA SPF 50+ je zaštita od sunca koja je pojačana protiv UVA zraka. Od odabranih filtera do dugoročne zaštite, ova lagana krema za sunčanje prilagođena je i najosjetljivijoj koži, uključujući trudnice i dojilje, bebe od 12 mjeseci, onkološke i fotosenzibilne pacijente. Pruža osam sati hidriranosti, vrlo je vodootporna, otporna na znoj i pijesak i može se nanositi i na mokru kožu. Ocjenom Yuka aplikacije od 90/100, ovo je savršen višenamjenski proizvod za korištenje na plaži, u gradu ili na selu.

zaštita kože na suncu

Foto: PR