Malim savjetima naučite dijete voljeti, živjeti i opraštati

by | 24 svibnja, 2021
dijete, majka

Biti roditelj, uz današnju naprednost tehnologije, velika je uloga. Međutim, važno je prije svega naučiti djecu kako da žive, vole i opraštaju. To je zadaća roditelja – pokazati djeci kako se snalaziti u teškim vremenima, kako se prilagoditi situacijama i kako iz svega izaći bolji i jači s još boljim razumijevanjem sebe i drugih.  Neizbježne su prepreke koje će život pružiti, ali valja djecu naučiti kako se nositi s izazovima i kroz njih rasti.

Evo malih savjeta kako dijete naučiti opraštanju i dati im putokaz da razviju čvrstoću, ustrajnost i sposobnost usprkos svim poteškoćama koje ih možda čekaju u životu.

Učite ih oprostiti
Opraštanje je uvijek vlastiti izbor. Dijete se treba naučiti kako opraštati i kako kontrolirati svoje misli, osjećaje, odnose i postupke te kako postupiti kada netko te osobne vrijednosti povrijedi.

Učite ih voljeti obitelj
Uvijek im pokažite da je vrijeme provedeno s obitelji nezamjenjivo i nepovratno. Budite primjer kao roditelj i uvrstite u obiteljski raspored vrijeme samo za vas, bez tehnologije, mobitela i ometanja. (Pročitajte: 16 koraka za svakog roditelja kako naučiti dijete da ima samopouzdanja)

Opraštajte svaki dan
Naučite dijete da nije dobro živjeti s bilo kakvom mržnjom, povredom ili tugom. Svaki problem valja riješiti – razgovorom, ili možda da napišete na papir što vas muči. Time pokazujete hrabrost i želju da nešto promijenite, a ako se vi tako ponašate i tome učite dijete, upravo to će se reflektirati na njegovo ponašanje u budućnosti. (Pročitajte: Mišljenje u obitelji oblikuju ove četiri emocionalne sile)

Danas je, više nego ikad, potrebna ljubav i razumijevanje – ponajprije u obitelji. Teško da se dijete neće suočiti sa svakodnevnim razočaranjima, bijesom, stresom. Upravo zato svaki roditelj mora biti svjestan da djeca uče od vas i tako grade vlastitu socijalnu i emocionalnu inteligenciju te sposobnost upravljanja i izražavanja svojih osjećaja.

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels