


- 480 g šećera
- 280 g mljevenih badema
- 7 bjelanjaka
- 1 žlica kakaa
Za nadjev:
- 4 dl mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 4 žlice šećera
- 150 g margarina
- 50 g bijele čokolade
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi. 2. Potom dodati mljevene bademe i kakao te polako promiješati da bi se dobila ujednačena smesa.
1. Bjelanke umutiti u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Potom dodati mljevene bademe, crvenu prehrambenu boju i polako promiješati da se dobije ujednačena masa.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu uliti u slastičarsku vrećicu s ravnim otvorom bez nastavka. Istiskivati nadjev iz vrećice i oblikovati makarone. Ostaviti ih da odstoje 15 minuta.
4. Zatim staviti u zagrijanu pećnicu na 170 ºC s odškrinutim vratima i peći 15 minuta. Makarone izvaditi iz pećnice i ostaviti ih da se ohlade.
5. Kada se ohlade, papir premazati vodom da se lakše odvoje.
Nadjev:
1. U manju posudu uliti 3 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije pa dodati u prokuhano mlijeko. Nastaviti s kuhnjem na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni nadjev dodati margarin i umutiti. Na kraju dodati naribanu bijelu čokoladu i promiješati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu uliti u slastičarsku vrećicu s ravnim otvorom bez nastavka. Istiskivati nadjev iz vrećice i oblikovati makarone, a zatim ih ostaviti da odstoje 15 minuta.
Završni postupak:
1. Po dva ohlađena makarona spajati pripremljenim nadjevom da bi se dobilo 40 kolačića
Izvor: Dobra hrana



