LUBENICA MOŽE BITI prijenosnik teške zarazne bolesti ako ne napravite ovo…

by | 31 kolovoza, 2017

Lubenica je sigurno jedna od najomiljenijih vrsta povrća ljeti, a iako o njoj sada znamo već svašta, imamo još jedno upozorenje za sve vas koji je volite.

Jeste li i vi od onih koji je prije konzumiranja nikada niste oprali izvana?

To je pogreška koju biste trebali ispraviti jer kako uvijek operete bilo koje drugo kupljeno voće i povrće, zašto mislite da to ne trebate raditi i s lubenicom?

Možda vas je to sada podsjetilo na citruse, naranču ili mandarinu, koje također vjerojatno ne perete prije guljenja no, lubenicu, sjetite se, režete tako da nožem prođete kroz njezinu koru te istim tim nožem prodirete u njezino meso.

“Tako možete dobiti listeriozu”, upozoravaju stručnjaci. To je bolest koju uzrokuje bakterija, zarazna je, simptomi su groznica i bolovi u mišićima, a posebno je opasna za trudnice, malu djecu i osobe starije životne dobi.

Da biste to izbjegli i nesmetano uživali u ukusnoj i zdravoj lubenici, najzdravijoj ako je čuvate na sobnoj temperaturi, svakako je prije konzumacije dobro operite.

Ne samo mlazom vode, nego je doista malo bolje izribajte kako biste bili sigurni da ste odstranili svu nečistoću i nevidljive opasnosti.