Lj&Z čitateljice isprobale su poznatu njegu protiv hiperpigmentacije

by | 7 ožujka, 2024
hiperpigmentacija recenzija eucerin

Nedavno smo vam najavili kako će dvije čitateljice Ljepote&Zdravlja testirati hvaljenu Eucerin Anti-Pigment njegu za smanjenje hiperpigmentacije, a sada vam donosimo njihove dojmove!

Svi smo se barem jednom u životu susreli s njima. Dosadne male mrljice na licu koje nam najčešće ostaju kao suvenir nakon lješkarenja na suncu. Hiperpigmentacija je čest problem, a posjetit će nas uglavnom na licu, rukama ili drugim dijelovima tijela koje smo izlagali zrakama sunca. 

Kao odgovor na pitanje možemo li hiperpigmentaciji i kako stati na kraj, mnoge su kozmetičke kuće ponudile svoja rješenja, no tijekom vremena najviše se istaknuo Eucerin sa svojom Anti-Pigment linijom. Upravo su njegu iz ove kolekcije isprobale dvije čitateljice Ljepote&Zdravlja koje se bore s hiperpigmentacijom, a sada je vrijeme da otkrijemo njihove dojmove nakon dva tjedna korištenja Anti-Pigment njege.

No krenimo redom i podsjetimo se za početak zašto uopće nastaje hiperpigmentacija i u kojim sve oblicima dolazi. 

Što je hiperpigmentacija?

Kako ističe specijalistica dermatovenerologije prim. Sanja Špoljar, dr. med., hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži. Pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Inače, osobe s tamnom kožom obično su više pogođene znakovima hiperpigmentacije negoli one sa svijetlom jer je pigmentacija kože jača kod tamne kože. U suštini, hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina, prirodnog pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina, ali najvažniji su povezani s izlaganjem suncu, uz genetsku predispoziciju i tamniji fototip kože, hormonalnim utjecajima, uzimanjem nekih lijekova, izloženost nekim kemijskim spojevima te ozljedama ili upalama na koži.

Koje vrste hiperpigmentacije razlikujemo?

Kad je riječ o različitim vrstama hiperpigmentacije, za početak se navode pigmentacijske mrlje, kao što su staračke pjege (poznate i kao mrlje od sunca). Ovo je hiperpigmentacija koja nastaje kao posljedica izlaganja suncu, pa se uglavnom javlja na dijelovima tijela koji su najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. 

Druga vrsta hiperpigmentacije jest melazma (kloazma), s kojom se češće susreću žene jer je mogu uzrokovati promjene u razini hormona. Melazma pogađa 10-15 % trudnih žena i 10-25 % žena koje uzimaju oralnu kontracepciju te je često poznata i kao “maska trudnoće”.

Treća vrsta je postupalna hiperpigmentacija koja nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži, nakon čega ostaje plitka mrlja, odnosno diskoloracija. Ovu vrstu hiperpigmentacije najčešće povezujemo s ožiljcima od akni, no mogu je izazvati i kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i kemijski piling.

hiperpigmentacija recenzija eucerin

Kako spriječiti hiperpigmentaciju?

Vjerujemo da i sami znate kako je prevencija u svemu ključna, pa tako nema razlike ni kad je riječ o hiperpigmentaciji. Zaštita od sunca je, pogađate, osnovna stvar i najvažniji korak želite li spriječiti nastanak tamnih mrljica. 

Kako se riješiti hiperpigmentacije?

Na radost svih nas, vidljivost hiperpigmentacije može se smanjiti korištenjem odgovarajuće njege. Kao što smo već naveli, na tržištu se posebno izdvojila Eucerin Anti-Pigment njega, koja zahvaljujući thiamidolu, patentiranom Eucerin sastojku, djeluje na pojavu hiperpigmentacije smanjenjem proizvodnje melanina. Dobro je znati da se Eucerin Anti-Pigment linija sastoji od Anti-Pigment dnevne njege SPF 30, noćne njege, dvofaznog seruma, spot korektora za ciljanu primjenu, Skin Perfecting seruma i dnevne tonirane njege SPF 30 (svijetla i srednje tamna nijansa). Također, od pomoći u procesu saniranja hiperpigmentacije mogu biti i dermatološki tretmani poput kemijskog pilinga te terapija s IPL i laserom. 

hiperpigmentacija recenzija eucerin

Eucerin Anti-Pigment njega za smanjenje hiperpigmentacije

Kada smo na Instagramu Ljepote&Zdravlja čitateljicama i čitateljima postavili nekoliko pitanja vezanih za iskustvo s hiperpigmentacijom, rezultati ankete potvrdili su razmjer i problematiku ovog kožnog problema. Čak 92 % sudionika u anketi tako je potvrdilo da se susrelo s tamnim mrljama i neujednačenim tenom na koži. Na pitanje koliko često se suočavaju s problemom hiperpigmentacije, 43 % je reklo “povremeno”, 32 % je odgovorilo “redovito”, 15 % rijetko, a 10 % se nikad nije susrelo s hiperpigmentacijom. Kad je riječ o faktorima koje sudionici ankete smatraju najodgovornijima za pojavu hiperpigmentacije na njihovoj koži, izlaganje suncu prednjači s čak 50 %, a slijede akne i ožiljci od akni s 22 %, hormonalne promjene s 20 % i starenje s 8 %. Oko 60 % sudionika naše ankete na Instagramu reklo je da koristi proizvode ili njegu za smanjenje hiperpigmentacije, a njih 55 % navodi da im je rješavanje hiperpigmentacije važno u njihovoj rutini njege kože. 

S ovim se brojkama zasigurno slažu Irina i Anja, dvije dame koje se bave modelingom, ali ujedno i čitateljice Ljepote&Zdravlja koje smo, s obzirom na to da su se susrele s hiperpigmentacijom, zamolili da isprobaju Eucerin Anti-Pigment njegu i s nama podijele svoje dojmove. Moramo naglasiti da je njihovo testiranje Eucerin Anti-Pigment njege trajalo dva tjedna, što nije mnogo vremena da se vidi dramatična promjena na koži, no određeno poboljšanje na svojoj koži ove su dvije dame uistinu primijetile.  

Irina ima 54 godine i svoj ten bi opisala kao neujednačen. Tamne mrlje, odnosno neujednačen ten primijetila je prije osam godina, i od tada traje njezina borba s hiperpigmentacijom. Najodgovornijim faktorom za pojavu hiperpigmentacije ona smatra svoje “nedovoljno znanje o zaštiti od štetnih sunčevih zraka, to jest SPF-u, te hormonalne promjene”, a otkriva nam i da se s problemom hiperpigmentacije suočava “redovito” te je već koristila tretmane za smanjenje hiperpigmentacije. 

hiperpigmentacija recenzija eucerin

 

Irina je u sklopu svoje Eucerin Anti-Pigment rutine njege koristila Anti-Pigment dnevnu kremu, Anti-Pigment noćnu kremu i Anti-Pigment dvofazni serum. Ona je ujutro nakon čišćenja lica koristila dvofazni serum i dnevnu kremu, a navečer dvofazni serum i noćnu kremu, a nakon dva tjedna korištenja ove rutine primijetila je da joj je lice glađe i mekše, a tamne mrlje su malo posvijetlile.

Nakon korištenja Eucerin Anti-Pigment njege tijekom dva tjedna, sama kaže da joj je koža glađa i izgleda svježe te da je super zadovoljna onime što joj je korištenje Eucerin Anti-Pigment njege u ovom vremenu testiranja donijelo i definitivno će dalje nastaviti s korištenjem proizvoda.

hiperpigmentacija recenzija eucerin

hiperpigmentacija recenzija eucerin

Anja ima 28 godina i svoju kožu opisuje kao “niti suhu, niti masnu”. Osim što njezinu kožu krase pjegice, Anja je i poneku tamnu mrljicu odnosno hiperpigmentaciju na svojoj koži primijetila otprilike prije dvije godine, i to najviše na području obraza.

Smatra da je boravak na suncu bez odgovarajuće zaštite kože najodgovorniji faktor za pojavu tamnih mrlja na njezinoj koži. Ističe da se s problemom hiperpigmentacije suočava rijetko, te nam otkriva da dosad nije koristila tretmane za smanjenje hiperpigmentacije.

hiperpigmentacija recenzija eucerin

 

Kod Anje su na testiranju bili Eucerin Anti-Pigment dnevna krema, Anti-Pigment noćna krema i Anti-Pigment dvofazni serum. Eucerin Anti-Pigment rutinu koristila je tijekom dva tjedna tako da je ovu njegu nanosila na lice ujutro i navečer, na čisto lice. Prvo bi nanijela Anti-Pigment dvofazni serum pa potom Anti-Pigment kremu.

Nakon dva tjedna korištenja Eucerin Anti-Pigment rutine otkriva nam da je primijetila smanjenu hiperpigmentaciju, a koža joj je svjetlija, zategnutija i sjajna, a za svoje iskustvo korištenja Eucerin Anti-Pigment rutine kaže da bi preporučila svima!

hiperpigmentacija recenzija eucerin

hiperpigmentacija recenzija eucerin

Na kraju ovog zanimljivog testiranja možemo zaključiti da, iako čarobnih preparata koji će u kratko vrijeme potpuno izbrisati naše boljke na koži nema, Eucerin Anti-Pigment rutina njege za smanjenje hiperpigmentacije čini upravo ono što obećaje – nakon samo dva tjedna smanjuje pojavu hiperpigmentacije, a kožu čini sjajnijom i ujednačenijom.

Ovi prvi rezultati koje smo dobili od naših čitateljica pokazuju da je poboljšanje koje su primijetile na svojoj koži tek početak djelovanja ove hvaljene i učinkovite njege.

hiperpigmentacija recenzija eucerin

hiperpigmentacija recenzija eucerin

Foto: Zvonimir Ferina, Instagram