Lj&Z čitaonica: Predrag Ličina otkriva nam 5 knjiga koje su mu promijenile život

by | 21 svibnja, 2020

Predrag Ličina završio je filmsku i TV režiju u Zagrebu, a poznat je po odličnom smislu za humor koji redovito upotrebljava, kako u svojim filmskim kritikama, tako u svojoj knjizi „Bljuzga u praskozorje“ koja obrađuje najpopularniju tematiku u državi – onu o Srbima i Hrvatima. Njegov dugometražni prvijenac „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ bio je hit u kinima, no sada smo ovog pisca i redatelja zamolili da nam otkrije pet knjiga koje su mu obilježile život.

 1. DOUGLAS ADAMS: Vodič za autostopere kroz galaksiju
Najoriginalniji, namaštotovitiji i najduhovitiji roman napisan od strane ljudskog bića. I 30 godina nakon što sam ga pročitao još uvijek se smijem – planet Zemlja je zapravo računalo koje su sagradili superinteligentna bića da bi im dao odgovor na pitanja oko svemira i smisla života. Nakon sedam milijuna godina računanja kompjuterov odgovor glasi: “42”. Ovo je samo jedna od niza spektakularnih šala koje se u ovom remek-djelu nižu često poput prilika koje ima Brazil na nogometnoj utakmici, primjerice protiv Ekvatorijalne Gvineje.


2. MIHAIL BULGAKOV: Majstor i Margarita

Ne postoji niti jedan roman koji tako jasno mogu zamisliti kao igrani film – ili još bolje, kao TV seriju od 12 epizoda. Nije razlog tome samo autorovo majstorski opisi i dijalozi nego i nevjerojatna količina žanrova koji se ovdje isprepliću. Kad malo bolje promislim, ovdje jedino nedostaje žanr vesterna, ali nije iskučeno da će jednog dana nekome pasti napamet da od “Majstora i Margarite” stvori filmsku adaptaciju na Divljem zapadu.

3. BORISLAV PEKIĆ: Atlantida

Ako ste mislili da vam je jedan od najvećih šokova bio trenutak kada ste saznali da je u filmu “Privedite osumnjičene” šepavi slabić zapravo ozloglašeni Keyser Söze, onda je to ništa prema onome što ćete saznati u Pekićevoj “Atlantidi”. U ovom detektivskom znanstveno fantastičnom romanu s glavnim junakom istraživat ćete povijest svijeta kako biste saznali da je ljudskih bića na našem planetu zapravo jako malo. Vaši prijatelji, kolege, rođaci i poznanici – gotovo cjelokupna svjetska populacija zapravo su roboti! Evo, i sad sam u šoku kad se sjetim ovoga.

4. PHILIP K. DICK: Tecite suze moje reče policajac

Da je jedan od mojih omiljenih redatelja, Alfred Hitchcock, pisao znanstvenu fantastiku i da se drogirao LSD-jem, mislim da bi bio Philip K. Dick. Ovaj roman počinje baš tako – glavni lik koji megapopularna televizijska zvijezda jednog dana shvati da ga nitko na ulici više ne prepoznaje. Počinje njegova paranoja u totalitarnoj Americi budućnosti koja je ostavila i neizbrisiv trag u mom mozgu.

5. STEPHEN FRY: Stvaranje povijesti

Moj omiljeni žanr je znanstvena fantastika, a dvije omiljene teme unutar njega su putovanje kroz vrijeme i alternativna povijest – i sve to se nalazi u ovom genijalnom romanu kojeg još uvijek nekim čudom nitko nije ekranizirao. Dakle, likovi otputuju u prošlost i bace neki otrov u bunar u Hitlerovom rodnom selu kako se ovaj nikad ne bi rodio, ali zapravo naprave totalnu glupost jer se umjesto Hitlera pojavi još gori luđak koji je dobio Drugi svjetski rat.

Photo: Ivan Zadro