Lj&Z čitaonica: Mirela Priselac Remi otkriva nam 5 knjiga koje su joj promijenile život

by | 25 lipnja, 2020

Knjige prije svega educiraju, baš kao i glazba, što najbolje zna Mirela Priselac Remi koja redovito progovara o socijalnim problemima, politici i položaju žena u modernom društvu i pokušava potaknuti na promjenu.

Ona je snažna, emancipirana, ranjiva i glasna, a upravo takva je i njezina zbirka poezije Masarykova u kojoj ju pratimo kroz intimne i osjećajne situacije dok korača kroz grad. Sigurna je u ono što govori, a sigurni smo i mi kao čitatelji kojima srce besprijekorno zatitra dok upoznajemo novu dimenziju Mirele. Kako njezine riječi utječu na nas, tako su i nju knjige izgradile da dođe do toga što je danas. Kojih pet djela imalo najveći utjecaj na njezin život, otkrila nam je u nastavku.

Mani Gotovac – Fališ mi (prva knjiga)
Knjiga iz koje izbija čovječnost. Pisana je iskreno, bez kalkulacije, vrlo ispovjedno i zbog toga sam se automatski povezala s njom. Zbog nje sam jednom prilikom, kad sam Mani susrela na ulici, učinila ono što možda inače ne bih – pristupila sam joj i rekla: „Ne poznajemo se, ali ja znam tko ste Vi, i moram Vam reći, Vaša „Fališ mi“ je knjiga koju obožavam“.

Edo Popović – Ponoćni boogie i druge priče
Sviđa mi se leksik koji Popović koristi kad piše. Dobto mi je poznat, logičan, kao da slijedim neku prugu kojom sam se vozila već hiljadu puta. Svjetove koje gradi i u romanu, ali i u pričama, jednostavno mi je vidjeti ali i čuti. Kad piše, ja čujem zvukove, glazbu. U njegovo pisanje ugrađen je nevidljiv, ali vrlo glasan soundtrack.

Alan W. Watts – The Wisdom of Insecurity
Knjiga koja mi je otvorila prozorčić da pobjegnem od anksioznosti. Ponudila mi je odgovore na neka pitanja koja su me opsjedala – ona najveća, životna, „tko sam“ i „kud plovi ovaj brod“. Kroz nju sam osvijestila važnost postojanja u ovom trenutku, sad i ovdje, što sam onda produbljivala kroz razgovore sa samom sobom i tihu kontemplaciju. Ponudila mi je i uvid u istočnjačku filozofiju koju nisam nikada prije proučavala, a prema kojoj sam uvijek bila znatiželjna.

Elizabeth Gilbert – Big Magic
Dobila sam je na posudbu od najbolje prijateljice, a ostavila mi je toliko dubok utisak da sam kupila vlastiti primjerak, i to u San Franciscu, kad sam putovala Kalifornijom. Mudar i slikovit priručnik za kreativce koji s vremena na vrijeme zapnu na svom putu, ali i knjiga koju sam čitala i u glavi cijelo vrijeme davala mentalni high five autorici s kojom sam se u potpunosti slagala. Njezine definicije kreativnosti, radišnosti i uspjeha su i moje definicije.

Peter Wohlleben – Tajni život drveća
Knjiga koju sam pročitala na preporuku jedne poznanice koja je prepoznala moju ljubav prema biljkama i zanesenost florom. Knjiga mi je dala mnogo novih informacija o šumi, drveću koje više ne mogu gledati istim očima, nakon svega pročitanog. Oduvijek sam osjećala da mi šuma nudi neusporedivi mir, ali nisam znala zašto. Mislila sam, mora da je zbog zelenila, kažu da zelena boja opušta. No nije samo zato. Šuma je svijet za sebe, predivan, borben i apsolutno živ. Kada shvatimo živost tih zelenih bića, više nikada ne poželimo otkinuti list ili ugravirati nožićem svoje inicijale u koru.