Ljeto je sjajno godišnje doba za to da dijete odviknete od pelena

by | 27 srpnja, 2020

Imitirajte kako i vi idete na tutu kako bi vas dijete oponašalo, objasnite funkciju kupaonice, nagradite ga ako je uspješno i nemojte se obeshrabriti zbog neuspjeha.

Prilikom odvikavanja djeteta od obavljanja nužde u pelene i prelaska na tutu ili zahodsku školjku, treba uzeti u obzir da je to najčešći proces u drugoj godini djetetova života. Osim toga, djevojčice obično ranije savladaju to “umijeće”, pa tako dječaci stariji od tri godine mogu imati poteškoća s odvikavanjem. Krajnji rok u kojem bi dijete trebalo prestati nositi pelene, prema većini psihologa, jest četvrta godina.

Ljeto je idealno doba u kojem roditelji trebaju početi poticati dijete na odvikavanje od pelena jer se tada nosi manje odjeće pa ih je lakše presvlačiti, kao što je i manja mogućnost prehlade ili upale urinarnog trakta.

Brzina učenja novih vještina ovisi i o djetetovu karakteru, pa tako stroge metode i prisiljavanje zapravo odgađaju proces odvikavanja od pelena.

Objasnite
Prvi korak u odvikavanju je objašnjavanje djetetu funkcije kupaonice, kao i onog što se tamo “radi”. Isto tako, uključite dijete u cijeli proces, tako da mu nakon prematanja date u ruke pelenu koju treba baciti u smeće. Nakon toga, zajedno operite ruke, ali mu i pokažite kahlicu ili WC školjku, tj. da je to mjesto na kojem će to odsad raditi.

Mnogi roditelji smatraju da je bolje odmah učiti dijete na zahodsku školjku jer ga ne morate poslije “odvikavati” od tute, a ujedno je i čišće.

Ne skrivajte sadržaj pelene od djeteta. Na taj način će ono uvidjeti da ono što je “bljak” nije poželjno ni u peleni, tj. da se zadržava na koži.

Brzo presvlačenje
Nakon što dijete obavi nuždu u peleni, pravovremeno i u kratkom roku reagirajte kako se dijete ne bi naviklo na osjećaj mokre i iziritirane kože. Ako do toga dođe, odvikavanje od pelena bit će znatno teže, a odgađanje presvlačenja ne smije se koristiti niti kao metoda odvikavanja jer će imati kontraefekt.

Mali trikovi
Iskoristite volju djeteta za oponašanjem onoga što rade odrasli, pa mu i vi pokažite kako idete na kahlicu. Nemojte postavljati dijete na kahlicu ako za to nema potrebe nego pratite njegove navike i izraze lica prilikom obavljanja nužde. Kod male djece to se najčešće događa nakon obilnog obroka, dakle, to je vrijeme za kahlicu.

Puno strpljenja
Nemojte pretpostavljati kako se dijete u potpunosti odviklo od pelena jer je uspjelo nekoliko puta obaviti nuždu na kahlici. Budite strpljivi jer je normalno u vremenu odvikavanja imati epizode nazadovanja.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Markus Spiske from Pexels