Ljetna vrućina vam kvari san? Evo par savjeta kako si pomoći

Ako vam je toliko vruće da ne možete normalno utonuti u san ili se budite usred noći, pročitajte par savjeta

by | 13 srpnja, 2021

Prijatelji i prijateljice vjerojatno vam se sve više žale kako ne mogu spavati. Neovisno o tome imate li lošu ventilaciju, strgao vam se klima uređaj ili jednostavno u vašu spavaću sobu ne dopire toliko svježeg zraka, postoji velika šansa da posljednje tjedne provodite okrećući se po krevetu.

Prema Nacionalnoj zakladi za san, idealna temperatura za dobar noćni odmor je između 15 i 19 °C. Međutim, to nije uvijek tako lako postići tijekom ljeta.

Ako se pitate što učiniti kad je prevruće za spavanje, samo je stvar rada na nekim jednostavnim promjenama.

Razmislite o korištenju ventilatora

Ako vaša spavaća soba nema klima uređaj, ventilator neće biti adekvatna zamjena, ali kad su vrućine velike, napravit će promjenu u temperaturi. Nemojte ga staviti odmah pored kreveta jer ćete se samo propuhati. Postavite ga ispod otvorenog prozora prema van kako bi uklanjao vrući zrak iz vaše spavaće sobe.

Nabavite memorijsku pjenu

Kvalitetan nadmadrac dizajniran da vas rashladi neophodno je za ljeto. Zapravo, kupnja jednog može biti učinkovitija od zamjene madraca. Tako održavate tjelesnu temperaturu nižom tijekom toplijih mjeseci, a toplijom tijekom hladnijih mjeseci.

Spavajte bez pokrivača ili uzmite vrlo lagani

Nema razloga za dekama i toplim pokrivačima. Uzmite što je laganiji pomoći pokrivač, od čistog pamuka. Naravno, ako ne možete spavati bez da se ušuškate.

Odbacite teške pidžame

Bacite flanel i pidžame s rukavima i umjesto toga pronađite laganu potkošulju. Da, bez hlačica!

Maknite od sebe mobitele i ugasite lampe

Kad je jako vruće, i gašenje svjetla, laptopa i micanje mobitela s vas pomaže. Dakle, punite uređaje izvan spavaće sobe i isključite sve što možete.

Češće se brzo otuširajte

Tuširajte se mlakim (ne hladnim) tušem neposredno prije spavanja kako biste spustili tjelesnu temperaturu. Pojedinci smatraju da im je lakše kad spavaju s mokrom kosom, ali nije nužno.

Spavajte u prizemlju

Ako je vaša spavaća soba na drugom katu, a u sobi se vam je poprilično zagušljivo, pokušajte spavati dolje gdje bi temperatura trebala biti nekoliko stupnjeva hladnija. Sjetite se samo spustiti rolete kako vas ujutro ne bi probudilo (vruće) sunce.

 

 

Foto: Unsplash