Lješnjak torta

by | 26 kolovoza, 2013

Za biskvit:

15 bjelanjaka
12 žlica šećera
6 žlica brašna
1,5 vrećice praška za pecivo
90 g ribane crne čokolade
150 g mljevenih pečenih lješnjaka

Krema I:

15 žumanjaka
150 g šećera
200 g crne čokolade
250 g margarina
1 krem šlag s okusom čokolade
200 g mljevenih pečenih lješnjaka

Krema II:

6 vrećica šlaga
150 g sjeckanih pečenih lješnjaka
100 g ribane bijele čokolade

Za dekoraciju:

100 g čokolade za kuhanje
0,5 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 žlice šećera i ostaviti da se šećer otopi.

2. Zatim dodati 2 žlice brašna, 1/2 praška za pecivo, 30 g ribane čokolade, 50 g mljevenih pečenih lješnjaka i polako promiješati.

3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Krema I:

1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i na pari uz neprestano miješanje otopiti šećer.

2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

3. U ohlađenu smjesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

4. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputama s vrećice i dodati u pripremljenu kremu. Na kraju dodati mljevene lješnjake i dobro promiješati.

Krema II:

1. Šlag pripremiti prema uputama s vrećice.

2. Dodati u njega ribanu bijelu čokoladu, sjeckane pečene lješnjake i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom kreme I, zatim nanijeti polovinu kreme II i preklopiti drugom korom.

2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.

3. Čokoladu za kuhanje pomiješati sa slatkim vrhnjem i otopiti na pari. Potom je preliti preko torte i ukrasiti po želji.

Savjet plus: Za pripremu ove torte odaberite bijelu čokoladu za kuhanje, a ne mliječnu.

Izvor: Dobra hrana