Limun torta

by | 8 srpnja, 2013

Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 125 g šećera
  • 50 g gustina
  • 50 g brašna
  • ribana korica jednog limuna

Za prelijevanje:

  • 1 dl vode
  • 4 žlice šećera
  • 1 limun

Za kremu:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 1 vrećica želatine u prahu
  • ribana kora jednog limuna
  • 2 vrećice vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatkog vrhnja

PRIPREMA:

Bjelanjak:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postupno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke i 75 g šećera.
3. Pomiješati šaum od bjelanjaka i umućene žumanjke pa dodati brašno, gustin i ribanu koricu limuna. Sastojke dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.

4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC 12 minuta da porumeni.

Preljev:

1. Pomiješati vodu i šećer pa kuhati dok se šećer ne otopi.
2. Skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi. Potom u sirup dodati sok od limuna i promiješati.
3. Pripremljenim sirupom poprskati ohlađeni biskvit.

Krema:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno pomiješati žumanjke, šećer i vanilin šećer te kuhati na pari da se šećer otopi. Zatim dodati izlomljenu bijelu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.
4. Želatinu preliti sa 4 žlice vode i ostaviti da nabubri.
5. U ohlađene žumanjke dodati slatko vrhnje, snijeg od bjelanjaka i želatinu pa dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
6. Ohlađeni biskvit vratiti u kalup te preko toga preliti pripremljenu kremu i poravnati.
7. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.

Izvor: Dobra hrana