Lijena pita s višnjama

by | 11 veljače, 2013

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 125 g masti
  • 125 g maslaca
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 dl mlijeka
  • 3 žlice ulja

Za kremu:

  • 1 kg kompota od višanja
  • 4 žlice griza

Za posipanje:

  • 50 g šećera u prahu

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti maslac, mast i šećer u prahu. Potom dodati 1 dl mlijeka i umutiti mikserom.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok se tijesto ne počne odvajati od zidova posude.
3. Zamiješeno tijesto uviti u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 60 minuta.

Krema:

Višnje iz kompota ocijediti od viška tekućine i pomiješati s grizom.

Završni postupak:
1. Odstajalo tijesto razvaljati na debljinu od 0,5 cm.
2. Pripremiti manje okrugle kalupe i premazati ih uljem. Potom dno i stranice kalupa obložiti razvaljanim tijestom a trećinu tijesta izdvojiti i narezati na trake.
3. Preko tijesta u kalupima rasporediti kremu od višanja. Preko višanja poslagati trake testa i na završecima ih prilijepiti za rubove tijesta. Peći u zagrijanoj pećicnici na 200 ºC dok ne porumeni. Kada se prohladi, posuti šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana