Na ovom je mjestu kod kuće najgore čuvati lijekove

by | 16 rujna, 2020

Kuhinja je neobično mjesto za čuvanje lijekova, a nije im mjesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupaonica za to logičan izbor, zar ne? No farmaceuti kažu da je to vjerojatno najgore mjesto za kućnu ljekarnu.

Lijekovi su u kupaonici izloženi velikoj vlažnosti što će vjerojatno utjecati na to da izgube svoju učinkovitost, kažu iz udruge njemačkih farmaceuta BAH. To vrijedi čak i ako ne otvorite pakiranje.

Umjesto toga, većina lijekova voli hladna i suha mjesta, između 15 i 25 °C. Ne bi ih trebalo izlagati visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti. U hladnjak idu lijekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti ljekarnik.

Kad živa u termometru prijeđe 25 °C, većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo spremiti u hladnjak ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage. Ako lijek nije adekvatno čuvan može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti lijekova. Istodobno može doći do promjene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i okusa.

Antibiotike tijekom ljeta treba čuvati u hladnjaku jer bi, primjerice, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, inzulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od dva do osam stupnjeva.

Stručnjaci upozoravaju da se lijekovi ipak ne smiju čuvati na temperaturama nižima od ništice jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova djelotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjivo će biti to što ima grudice. Diskoloracija i čudan miris trebaju se smatrati znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu. U osnovi, ako lijek izgleda drukčije od uobičajenog, nemojte ga koristiti.

IZVOR 24SATA.HR