Ledena krem torta

by | 13 lipnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 5 dl slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • 150 g prženih lješnjaka
  • 150 g mljevenih napolitanki

Za ukrašavanje:

  • 3 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i sa 25 g šećera umutiti u čvrst šaum.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa pomiješati sa šaumom od bjelanjaka i promiješati. Dodati brašno i gustin te opet polako promiješati.
3. U okruglom kalupu za tortu od pripremljene smjese na 200 ºC ispeći biskvit.

Krema:

1. Pomiješati mlijeko i šećer pa zagrijavati dok se šećer ne otopi. U ohlađeno mlijeko dodati šlag od slatkog vrhnja, mljevene napolitanke i lješnjake te promiješati.
2. Želatinu preliti sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. Zatim ju pomiješati s kremom i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Pečeni biskvit vratiti u kalup, preko njega nanijeti pripremljenu kremu i staviti u hladnjak da se stegne najmanje 12 sati.
2. Gotovu tortu izvaditi iz kalupa i premazati je šlagom od slatkog vrhnja.

Izvor: Dobra hrana