Nova umjetnička intervencija na zagrebačkoj Ilici podsjeća na ranjenost grada i potiče na solidarnost

by | 3 rujna, 2020

Zagreb će pamtiti ovu 2020. godinu. I to, nažalost, ne po dobru. Uz zdravstvene, ali i još dublje društvene i ekonomske posljedice koje će ostaviti pandemija korona virusa, teške materijalne, ali i duhovne posljedice na grad i njegove građane ostavio je i razoran potres te na kraju snažna poplava koji su uništili niz domova u staroj gradskoj jezgri, a i šire.

Zagreb je ranjeni grad, a umjetnička akcija “Postavljanje crvenih križeva na Ilici”, čiji je autor cijenjeni međunarodni suvremeni umjetnik i pokretač Projekta Ilica: Q’Art zajedno s Ivanom Nikolić Popović, Aleksandar Battista Ilić, želi naglasiti razmjere te ranjenosti i trauma građana, pozivajući na svjesnost, solidarnost, ali i odgovornost prema ovoj situaciji i njenim dalekosežnim posljedicama. Ova umjetnička akcija je dio Projekta Ilica: Q’Art koji se još od 2000. godine bavi upravo tom tematikom, osvještavajući građane o zapuštenosti samog srca grada. Projekt se vodi načelom uključivosti pa okuplja cijelu zajednicu oko središnje zagrebačke ulice Ilice kroz dinamiku Community Arta – umjetnosti zajednice.

Aleksandar Battista Ilić

Projekt Ilica: Q’Art svoje će rujansko izdanje održati kroz dva dana. Dana 12. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, a 13. rujna na samoj Ilici. Šest crvenih platnenih križeva dimenzija 5 x 5 metara na pročeljima i zabatima zgrada na Ilici i Britanskom trgu bit će postavljeni 3. rujna, a autorov je cilj da tijekom 10 dana, sve do 13. rujna, građane motiviraju na promišljanje o dubini i razmjerima krize, ali i da ih potaknu na solidarnost, zajedničko djelovanje i borbu za oporavak grada.

Pred nama je raskrsnica prema budućnosti koju sami moramo odabrati: Želimo li da stara jezgra – srce grada, bude samo kulisa ili želimo da bude puna života? To je pitanje koje autor želi da si postavi svaki građanin Zagreba.

Projekt Ilica: Q'Art

Foto: PR