Kriza mentalnog zdravlja rodilja u Ujedinjenom Kraljevstvu je na prijelomnoj točki

by | 7 prosinca, 2023

Gotovo 20 000 žena godišnje živi s problemima mentalnog zdravlja izazvanim trudnoćom ili rađanjem – prema novom izvješću The Guardiana.

Zabrinjavajući statistički podaci također su pokazali da su oni koji su uspjeli dobiti podršku mentalnog zdravlja za svoju traumu čekali i do 19 mjeseci da započnu liječenje u nekim dijelovima Engleske jer su specijalističke službe bile prenapregnute.

Prema izvješću – do kojeg je došla dr. Rosena Allin-Khan, bivša laburistička ministrica za mentalno zdravlje u sjeni – više od 11 500 žena koje su potražile njegu zbog takvih problema nisu dobile nikakvu pomoć nakon što su procijenjene.

“Apsolutni je skandal da se novopečene majke suočavaju s dugim čekanjem na usluge mentalnog zdravlja i da ih prečesto završe odbijenice. Niti jedna majka ne bi trebala biti ostavljena da pati u tišini”, rekao je Allin-Kha.

Situacija je opisana kao “apsolutni skandal” i izazvala je upozorenja da bi “racioniranje” takve vitalne skrbi moglo ostaviti žene koje je ne dobivaju u vrlo ranjivom stanju i riskirati da se njihova djeca suoče sa doživotnim zdravstvenim problemima i spriječiti majke da se vežu za svoju bebu.

Jedna od četiri majke razvije problem mentalnog zdravlja kao posljedicu trudnoće ili poroda, primjerice, jer je doživjela traumu rođenja ili je izgubila svoje dijete. Uobičajena stanja uključuju postnatalnu depresiju kao i anksioznost, psihozu, posttraumatski stresni poremećaj i opsesivno kompulzivni poremećaj koji se pojavljuju nakon poroda.

U kolovozu je izvješće The Royal College of Midwives (RCM) pokazalo da je polovica slučajeva anksioznosti i depresije među novopečenim i budućim majkama u Ujedinjenom Kraljevstvu ostala nedijagnosticirana.

Vrhunske primalje rekle su da 10 do 20 posto žena razvije mentalnu bolest tijekom trudnoće ili unutar prve godine nakon rođenja djeteta, što može uključivati anksioznost i depresiju te ozbiljne probleme s mentalnim zdravljem.

U izvješću RCM kaže da se perinatalna depresija i anksioznost propuštaju jer potrebe mentalnog zdravlja majki nisu prioritet u NHS-u, a najveći uzrok je nedostatak osoblja.

Pročitajte: Studija otkrila skupinu s većim rizikom od nuspojava cjepiva protiv gripe 

Foto: Pexels