Kotonjata

by | 22 prosinca, 2014

Kotonjata, ili sir od dunja, je stari dalmatinski recept u kojem ćete zacijelo uživati.

kotonjata
Sastojci:
1 kg dunja
800 g šećera
sok od 3 limuna
orasi (po želji)
lovorov list

Priprema:
Očistite dunje, ali im nemojte guliti koru. Sitno ih nasjeckajte i stavite u lonac s vrlo malo vode (tek toliko da pokrije dno posude). Kuhajte na laganoj vatri u poklopljenom loncu. Kad omekšaju, prebacite dunje u lonac s debelim dnom, dodajte šećer i kuhajte na jakoj vatri otprilike sat vremena, neprestano miješajući. Nakon što se smjesa počne odvajati od kuhače, dodajte sok od limuna. U smjesu po želji možete dodati malo sjeckanih oraha. Lagano nauljite ili navlažite kalupiće za kolače i smjesu izlijte u njih te ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji bar 24 sata prije nego što ih izvadite iz kalupa. Kotonjatu čuvajte u kutiji s lovorovim listićima.

Tagovi: