


Sastojci:
- 6 jaja
- 400 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 puding od vanilije
- 20 g margarina
- 1 l mlijeka
- 200 g krupno mljevenih lješnjaka
Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećera muteći cijelo vrijeme.
2. Žumanjke također umutiti sa 200 g šećera, dodati vanilin šećer, puding od vanilije i 2 dl mlijeka, pa dobro izmiješati.
3. Preostalo mlijeko uliti u posudu, dodati margarin, te staviti kuhati dok ne proključa.
4. U proključalo mlijeko dodati umućenu smjesu od žumanjaka, pa kuhati još 5 minuta, uz stalno miješanje. Kuhanu kremu ostaviti da se ohladi.
5. U ohlađenu kremu dodati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati.
6. Na kraju dodati krupno mljevene lješnjake i opet promiješati. Gotov sladoled staviti u zamrzivač kako bi se stegnuo.
Izvor: Dobra hrana



