10 savjeta za one dane kad ne možete prestati grickati

by | 18 lipnja, 2020

Bilo da je to zbog hormonalnih fluktuacija, promjene godišnjih doba, promjene mikrobioma ili zajedničkog napora da manje pojedemo i održavamo zdraviju težinu, svi prolazimo kroz razdoblja u kojima smo gladni. Treba li se predati ili ne?

Nikad nije dobra ideja ograničavati se, ali također može biti teško vidjeti što točno vodi ovoj nezasitnoj gladi.

Zašto se ne osjećate zadovoljno?

Dijeta obično ne funkcionira, i na kraju, postoje bolji načini za suzbijanje apetita, posebno vaše želje za šećerom i ugljikohidratima i održavanje vaše sretne težine.

Dakle, ako ste već pojeli zdrav obrok, a još uvijek želite nešto gricnuti pokušajte jedan ili nekoliko od ovih 10 savjeta:

1. Jedite više ribe

Riba je prepuna visokokvalitetnih bjelančevina i omega-3 masnih kiselina, a obje povećavaju osjećaj punoće i sitosti. Neke studije čak sugeriraju da protein u ribama ima jedan od najjačih učinaka na sitost u usporedbi sa svim ostalim proteinima.

2. Uživajte u drugim proteinima

Dodavanjem visokokvalitetnih proteina vašem obroku poboljšavate si sitost. Uz ribu, jedite meso i jaja. Ovo je posebno važno za vaš prvi obrok u danu. Prema znanosti, jedenje jaja i masnih proteina za doručak učinit će da se osjećate sitima cijeli dan.

3. Žitarice

Hrana koja sadrži puno vlakana također je od pomoći u poboljšanju razine zadovoljstva, a istovremeno smanjuje glad. Kvinoja je izvrstan izvor proteina i bogata je vlaknima. Zob i heljda, za koje se također pokazalo da poboljšavaju sitost, dvije su druge sjajne opcije.

4. Jedite više zelenila

Dobre količine povrća (poput salate) prije obroka mogu povećati sitost i dovesti do smanjenog unosa hrane. Zelene biljke poput špinata bogate su tilakoidima koji smanjuju glad, povećavaju sitost i smanjuju žudnju.

5. Mahunarke

Mahunarke, koje uključuju leću, grah, grašak, slanutak i slično, odličan su izvor proteina i napunjene su vlaknima. Hrana poput ove doprinosi sitosti.

6. Dodajte mješavinu orašastih plodova

Pokušajte posegnuti za šakom orašastih plodova. Orašasti plodovi poput oraha i badema imaju visoku vrijednost sitosti, vjerojatno zbog visokog sadržaja proteina i zdravih masti. Bademi poboljšavaju sitost, dok se također pokazalo da pinjoli djeluju kao sredstvo za suzbijanje apetita.

7. Hranite se zdravim mastima

Dodavanjem zdrave masti poput avokada, kokosovih proizvoda, suncokretovog ulja, palminih sjemenki, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sezamovog ulja i omega-3 ulja koja možete dobiti od ribe pomoći će vam da se osjećate punije i zadovoljnije, a također će povećati vaš metabolizam i energiju. Na primjer, dodavanje avokada u obrok, značajno poboljšava sitost u periodu od tri do pet sati. Dobro opće pravilo je da ne štedite masti; samo se pobrinite da jedete one najzdravije moguće.

8. Uživajte u malo voća

Voće poput lubenice, naranče, borovnica i jabuka je bogato vlaknima i puno je vitamina, minerala, antioksidanasa, a često i vode, što ih čini dobrim izborom kad želite poboljšati sitost.

9. Koristite mali tanjur

Ovo bi vam se moglo činiti pomalo staromodnom, no ako se borite sa neprestanom gladi, pokušajte koristiti manji tanjur i napuniti ga do maksimuma. Kad to učinite, vaš mozak se osjeća kao da ima dovoljno hrane.

10. Jedite pažljivo

Odvojite vrijeme za jedenje, nemojte jesti ispred televizora jer će to dovesti do nepotrebnog prejedanja. Uživajte u aromama, bojama na tanjuru, okusima u ustima i teksturi dok žvačete. Žvačite polako i puno puta. Uživajte u iskustvu, kako piše MBG.

IZVOR: 24SATA.HR