Kontakt očima ne biste trebali izbjegavati čak ni kad razgovarate virtualno

by | 6 studenoga, 2020

Kontakt očima može dovesti do većeg samopouzdanja, može pomoći da nekoga bolje slušate, a u stanju je produbiti i nečiju intimnu vezu. Uz sve to, kontakt očima ima i neurološke prednosti.

U osnovi, kontakt očima aktivira dijelove mozga koji su dobri za komunikaciju i razmišljanje o tome kako druga osoba doživljava svijet, koncept koji je općenito poznat kao “teorija uma”, kako kaže znanstvena novinarka i autorica knjige Friendship, Lydia Denworth. Istraživanje je otkrilo da je kontakt očima aktivirao medijalni prefrontalni korteks i područja temporoparijetalnog spoja u mozgu, a oba su uključena u obradu društvenih informacija i teoriju uma.

S druge strane, kontakt očima može vas i smiriti. U istraživanju Stephena Porgesa o sustavu društvenog angažmana, napominje se da je jedan od najlakših načina stimuliranja vagusnog živca uspostavljanje miroljubivog kontakta očima.

Funkcionira i virtualni kontakt očima

Slične efekte možemo dobiti i od virtualnog kontakta očima.

“Kontakt očima u stvarnom životu, u video chatu ili preko telefona, ne utječu na mozak u istoj mjeri”, rekla je Denworth.

Međutim, virtualni kontakt očima bolji je od nikakvog, pogotovo ako se osjećate usamljeno. Prema studiji na 1400 starijih Amerikanaca koji se bore sa socijalnom izoliranošću, oni koji su se povezali s drugima preko video poziva imali su manji rizik od razvoja depresije u usporedbi s onima koji su koristili samo audio i tekstualne poruke. Što se tiče živčanog sustava, nedavno istraživanje pokazalo je da je virtualni kontakt očima imao isti utjecaj na vagusni živac kao i kontakt očima u stvarnom životu.

Iako kontakt očima u stvarnom životu ima najviše blagodati na naš mozak, u vremenu socijalnog distanciranja treba iskoristiti sve što se nudi pa stoga nazovite nekog i gledajte se u oči virtualno, osjećat ćete se bolje poslije, kako piše mbg.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Guliver/Getty Images