KOLIKO ZAPRAVO BEBE I DJECA trebaju ići rano spavati i zašto?

by | 28 siječnja, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Novo istraživanje otkrilo je da rani odlasci u krevet u predškolskoj dobi smanjuju rizik od razvijanja debljine u tinejdžerskim godinama, ali i da kvaliteta i kvantiteta sna imaju trajne posljedice na mnoge aspekte ponašanja kod djece.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Pediatrics otkrilo je da predškolci koji ranije idu na spavanje – imaju puno manji rizik od debljine u tinejdžerskim godinama. Drugim riječima, dobra i dosljedna rutina za spavanje mogla bi igrati ključni faktor u sprječavanju prekomjerne težine kasnije u djetinjstvu.

“Druga istraživanja pokazala su prednosti ranijeg odlaska u krevet na ponašanje djece, kognitivni razvoj i koncentraciju. Redovita rutina za spavanje, uključujući rano spavanje, također je povezana s manje problema sa spavanjem, poput noćnih buđenja ili poteškoća sa spavanjem”, rekla je autorica istraživanja Sarah Anderson.

Prema njoj, u pitanju nije nužno točno određeno vrijeme u koje dijete ide na spavanje, nego kvaliteta i kvantiteta sna koja ima trajne posljedice na mnoge aspekte ponašanja. Iznenađujuće, sve od sposobnosti upravljanja emocijama, psihičkih zdravstvenih problema, hormona do metabolizma može biti pod utjecajem nedostatka sna.  Ove godine, Američka Akademija za medicinu spavanja objavila je preporuke spavanja za djecu prema dobi, uključujući i popodnevni san:

  • Bebe od četiri do 12 mjeseci: 12 do 16 sati sna
  • Djeca od prve do druge godine: 11 do 14 sati sna
  • Djeca od treće do pete godine: 10 do 13 sati sna
  • Djeca od šeste do 12. godine: od devet do 12 sati sna
  • Tinejdžeri od 13. do 18. godine: od osam do 10 sati sna

Prema ovim smjernicama, potpuno je jasno da bi se roditelji trebali pitati koliko rano bi njihovo dijete trebalo ići spavati da dobije dovoljno sati sna, umjesto da se pitaju koje je ‘normalno’ vrijeme za spavanje.

Pedijatar Sumit Bhargava sa Sveučilišta Stanford također savjetuje roditeljima da odrede vrijeme za spavanje koje će djetetu omogućiti dovoljnu količinu sna kako bi savršeno funkcioniralo sljedećeg dana. “Rani odlazak na spavanje neće nužno utjecati na djetetovo fizičko zdravlje, raspoloženje ili na psihičko zdravlje u pozitivnom smislu. Cilj bi trebao biti odabrati prikladno vrijeme koje će djetetu omogućiti onoliko sna koliko mu je potrebno”, objašnjava dr. Bhargava. Drugim riječima, na roditeljima je da shvate kako njihova djeca najbolje funkcioniraju jer svi znamo kako je svako dijete drukčije, a ipak – zvuči kao da puno djece ne dobiva dovoljno sna. “San je jednako važan u ljudskom životu kao i hrana i zrak. Provodimo gotovo trećinu našeg života spavajući”, zaključio je dr. Bhargava.

IZVOR: klokanica.24sata.hr