Koliko nam dugo treba da se zaljubimo i kako znati kad je netko zaljubljen u nas

by | 24 prosinca, 2020

Na početku svake veze gotovo svi mi doživljavamo takozvane leptiriće u trbuhu i navalu emocija pri samoj pomisli o partneru ili partnerici.

No mnogi se ljudi pitaju nakon koliko vremena doista osjećamo ljubav i kad je pravi trenutak za reći “volim te”. Iako na postavljeno pitanje ne postoji jednoznačni odgovor, jer ljubav često ne podliježe statistikama i svaka osoba osjećaje “prerađuje” u vlastitom vremenskom okviru, znanost je ipak odlučila zariti svoje prste i u ljubav. Naime, statistike, izvučene iz kompanije za istraživanje tržišta i analizu YouGov i  webportala eHarmony, kažu da muškarcima prosječno treba 88 dana (oko tri mjeseca) kako bi rekli svojim partnericama ili partnerima da ih vole, dok ženama treba 134 dana (oko tri i pol mjeseci) da bi učinile isto.

Spomenuto je istraživanje također pokazalo da 39 posto muškaraca kažu “volim te” unutar jednog mjeseca, dok je postotak žena koje govore “volim te” u prvom mjesecu nešto manji, a on iznosi 23 posto. Istraživanje iz 2011. godine dalo je slične rezultata. Ono kaže da muškarcima treba 97 dana kako bi izjavili ljubav, dok ženama treba oko 149 dana. Isto tako, to je istraživanje pokazalo da većina muškaraca smatra kako je “volim te” prihvatljivo reći nakon jednog mjesec, dok žene smatraju da je prihvatljivo izjaviti ljubav nakon šest mjeseci.

Kako znati osjećate li ljubav u odnosu?

Iako je ljubav emocija koja se teško opisuje riječima te vrlo lako osjete, postoje osobe koje nisu posve sigurne u svoje emocije zbog raznih razloga poput trauma iz prošlosti, poteškoća koje vuku zbog odgoja i slično. Neki od znakova koji ukazuju na istinsku ljubav su želja za napretkom, želja za dubljim povezivanjem i upoznavanjem partnera ili partnerice, osjećaj ispunjenosti i istinske sreće, istinska briga za partnera ili partnericu, osjećaj staloženosti, smirenosti i povezanosti koja nije isključivo fizička nego i duhovna.

Kako znati osjeća li vaš partner ljubav prema vama?

Najbolji dokaz za ljubav je, naravno, iskreno i otvoreno iskazivanje ljubavi. No u današnjem svijetu, brojni su oni koji se iz nekog razloga boje otvoreno govoriti o vlastitim emocijama pa se druga strana često pita kako znati je li taj odnos više od fizičke atrakcije. Istraživanje iz 2011. godine kaže kako se osobe koje osjećaju ljubav jedna prema drugoj 75 posto vremena gledaju u oči tijekom razgovora. Još neki znakovi ljubavi su i obraćanje pozornosti vašeg partnera na sitnice koje vas vesele, briga i empatija u lijepim i teškim trenucima, upoznavanje s partnerovim bitnim i bliskim ljudima, spominjanje budućnosti u koju ste uključeni i vi te smijeh i zabava u najobičnijim trenucima i obvezama koje tijekom dana obavljate.

Foto: Dương Nhân/Pexels