Koliko je vremena doista potrebno da neka radnja postane navika i dio vaše rutine?

by | 3 veljače, 2021

Ustaljeno je mišljenje kako za pretvaranje neke radnje u naviku treba 21 dan, a ta je računica preuzeta iz popularne knjige Dr. Maxwella Maltza Psihokibernetika.

No iako ćete ovu računicu pronaći u brojnim literaturama, člancima te usmenim predajama, novija znanost kaže kako je ona ipak netočna. Dr. Maltz je u svojoj knjizi naglasio kako se ne radi o činjenici, već o promatranju vlastitih i navika pacijenata te je zaključio kako je za usvajanje navika otprilike potrebno najmanje 21 dan. S obzirom na to da je njegova knjiga objavljena 60-ih godina prošlog stoljeća, ova se računica smatra zastarjelom, a istraživanje iz 2009. godine kaže kako je za usvajanje navika potrebno između 18 i 254 dana. U navedenom istraživanju stoji i da je potrebno prosječno 66 dana kako bi neko ponašanje postalo automatsko.

Što su uopće navike, kako stvoriti korisne i kako razbiti loše?

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu British Journal of General Practice, navika je radnja koju izvodimo automatski, odnosno to je oblik rutinskog ponašanja koje obavljamo podsvjesno i bez razmišljanja o onome što činimo. Naš mozak voli navike jer njihovim usvajanjem i nesvjesnim izvođenjem ostavljamo prostor za razmišljanje o drugim stvarima. Kod stjecanja novih korisnih navika te odbacivanja starih i loših bitan je stupanj ljubavi koju osjećamo prema određenoj radnji. Primjerice, ako neprestano jedemo nezdravu hranu, a to povezuje s užitkom, teže ćemo se riješiti te navike. (Pročitajte: Jednominutne navike koje će promijeniti vaš život nabolje)

Odnosno, ako ne volimo trčanje, a želimo ga pretvoriti u jutarnju rutinu, mučit ćemo se. Zbog toga stručnjaci savjetuju izbjegavanje situacija u kojima ćete ponavljati neku lošu naviku ili mijenjanje loše navike jednom dobrom. Primjerice, umjesto naručivanja pržene hrane, napravite si ili naručite zdravije jelo bogato nutrijentima. Isto tako, ako vam je teško neku radnju pretvoriti u naviku, budite kreativni i pronađite alternativu koja je jednako zdrava, korisna te koja je zabavnija. Ako ste odlučili čitati knjigu svaki dan, kako biste u tjednu pročitali barem jednu, nemojte se mučiti s knjigama koje su vam dosadne, već prijeđite na drugu. Ako vam ne odgovara na trčanje, probajte raditi jogu.

Što kažu brojke?

Kao što smo već napisali, istraživanja pokazuju da za usvajanje navika potrebno između 18 i 254 dana, dok je 66 dana nekakav prosjek. No ono što je naglašeno u ovom istraživanju jest da ne postoji brojka koja vrijedi za sve ljude i za sve navike. Neke su radnje teže od drugih te su, samim tim, teže za stvaranje navike. Ne postoji određeni rok niti savršene brojke, jedino što je bitno je da činite ono što volite i ono što je dobro za vaše mentalno i fizičko zdravlje.

Foto: THE 5TH/Unsplash