Koliko je dovoljno…?

by | 10 ožujka, 2011

Čini vam se da pretjerujete sa količinom preparata za njegu? Otkrivamo vam kako da pronađete pravu mjeru

 
 
Lice: Osim preparata koji sadrže faktor za zaštitu od sunca (koji se ne koristi dovoljno), većina žena koristi prevelike količine proizvoda za njegu lica. Posljedice ove navike? Akne, zatvaranje pora i, u slučaju seruma, iritacije kože. 
 
Kosa: Iako količina zavisi od dužine i gustine kose, i u njezi kose važi pravilo – manje je više! Pretjerane količine kreme i pjene za oblikovanje, seruma za sjaj kose, kao i regeneratora, mogu  ubrzati proces mašćenja kose i gubitak volumena. Osim toga, upotreba prevelike količine šampona uslovljava dugo ispiranje, a to isušuje kosu i može oštetiti kutikulu dlake (naročito ako je voda previše topla). Stručnjaci kažu da je bolje oprati kosu dva puta manjom količinom šampona.
 
Tijelo: Dok upotreba velike količine gela/pjene za tuširanje može isušiti kožu, u primjeni hidratantnog losiona/mlijeka za tijelo i sredstva za zaštitu od sunca nikada ne možete pretjerati. Količina koja je manja od one koja stane u čašicu za žestoka pića (to je mjera kojom se ravnaju eksperti za njegu) može da naruši optimalnu djelotvornost sredstva za zaštitu od sunca.
 

 

 

Tagovi: