Koji tip kože imate?

by | 1 listopada, 2012

 Da biste svojoj koži pružili odgovarajuću njegu, neophodno je da uočite kojem tipu pripada, kako biste prepoznali što joj je potrebno i na koji način da je tretirate. Ovo su osnovni tipovi kože i njihove karakteristike.

Normalan tip kože

Normalna koža je fina, glaka i elastična, pore su nevidljive, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože rijedak a obično ga imaju samo vrlo mlade osobe.

Suhi tip kože

Suhi tip kože karakteriziraju fina građa i nevidljivi otvori lojnih žlijezda, odnosno pore. Koža je mat, lagano neravna i bez sjaja, a u predjelu oko očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože

Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Pore ​​su jasno vidljive, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, prištića i akni.

Mješoviti tip kože

Za ovaj tip je karakteristično što su srednji dijelovi lica, odnosno takozvana T-zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i područje oko očiju suhi i osjetljivi. Srednji dio lica obiluje žlijezdama lojnice koje izlučuju mnogo loja. Na suhim dijelovima lica pojavljuju se bore. Uz suhu kožu, ovaj tip je najzastupljeniji.

Najlakši način da otkrijete kojem tipu kože pripadate jest da temeljito očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljate nikakve proizvode na lice. Nakon toga pritisnite na lice čistu papirnatu maramicu. Ako su na njoj blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopće nema masnih mrlja, koža je suha. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mješovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim dijelovima lica.

Pored osnovnih tipova kože, možete imati i osjetljivu kožu. Najčešće je suha koža osjetljiva, no svaki tip kože može biti osjetljiv.

Osjetljiva koža je obično tanka, delikatna, brzo reagira na hladnoću i toplinu, vrlo je podložna sunčanim opekotinama i alergijskim reakcijama. Sapuni, mlijeka za čišćenje, kozmetički proizvodi, proizvodi bazirani na alkoholu i nagle promjene temperature mogu na osjetljivoj koži prouzročiti crvenilo, sušenje, svrbež, fleke, pa čak i pojavu vena. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15. Prije uporabe nekog proizvoda bilo bi dobro da ga testirate na nekom skrivenom dijelu kože te tako provjeriti kako će koža reagirati.