Koje se skrivene opasnosti nalaze u vašem tanjuru? Ova knjiga će vam pomoći to otkriti

by | 13 ožujka, 2021

Tragate li za novim štivom pomoću kojeg ćete naučiti više o zdravoj prehrani, iz izdavačke kuće Mozaik knjiga stigao je naslov za vas.

Priručnik Paradoks biljaka preispituje predodžbu biljaka kao “zdrave hrane”, razjašnjava skrivene opasnosti koje se nalaze u vašem tanjuru i pronalazi sasvim novi način na koji možete konzumirati cjelovite namirnice.

Većina nas čula je za gluten – protein kojeg je moguće pronaći u pšenici i koji uzrokuje upale u našem tijelu. Svake godine trošimo mnoštvo novca prateći bezglutenske dijete, sve s namjerom da sačuvamo naše zdravlje. No što ako cijelo to vrijeme nismo uočili pravi uzrok problema?

U Paradoksu biljaka renomirani kardiolog dr. Steven R. Gundry otkriva da je gluten samo jedan od vrlo toksičnih biljnih proteina koje nazivamo lektini. Lektini se nalaze ne samo u žitaricama poput pšenice nego i u “bezglutenskoj” hrani koju većina nas smatra zdravom, uključujući razne vrste voća, povrća, orašastih plodova, mahunarki i uobičajenih mliječnih proizvoda. Jednom kada konzumiramo te proteine oni u našim tijelima pokreću svojevrstan kemijski rat, izazivajući upalne reakcije koje mogu dovesti do dobivanja na težini i težih zdravstvenih problema.

Paradoks-biljaka

Duž svoje karijere, dr. Gundry je uspješno liječio desetke tisuća pacijenata koji su patili od raznih autoimunih bolesti, dijabetesa, problema s probavom, srčanožilnih i neurodegenerativnih bolesti, navodeći ih na promjenu prehrane koja dovodi do detoksikacije stanica, obnove utrobe i sveopće njege tijela. Stoga u Paradoksu biljaka dr. Gundry dijeli svoj uspješan program s čitateljima diljem svijeta. Paradoks biljaka, u prijevodu Mirjane Paić Jurinić, nudi potpuni popis vrsta hrane koje sadrže lektine te zamjenu za svaku od njih, detaljan plan prehrane i detoksikacije te ukusne recepte za hranu koja ne sadrži lektine.

Foto: Ella Olsson/Unsplash, PR