Koja ste krvna grupa

by | 6 veljače, 2011

Već nekoliko desetljeća, znastvenici, liječnici i nutricionisti bave se povezanošcu krvnih grupa i načina prehrane. Manje je poznato da krv nosi i predispozicije za određene bolesti. Naravno, krvna grupa nije ni jedini ni presudan faktor za oboljevanje od neke bolesti. Istraživanja o povezanosti određenih bolesti i krvnih grupa zasnovana su na promatranjima učestalosti svake krvne grupe kod oboljelih osoba, a ne na osnovu određene komponente u krvi.

Krvna grupa A – veća sklonost ka bakterijskim infekcijama i karcinomima, i poremećajima koagulacije.
Krvna grupa 0 – veća podložnost virusnim infekcijama i krvarenju.

Američka znantvena istraživanja pokazuju da su žene s nultom krvnom grupom izložene povišenom riziku od problema sa začećem, tj. dvostruko većem riziku od pomanjkanja zdravih jajnih stanica, kao i drugim problemima povezanim s plodnošću.

Predrasuda mjeseca: Saune i parne kupelji eliminiraju toksine iz tijela
Boravak u sauni će vas dobro preznojiti, ali nećete izbaciti toksine iz tijela. Kroz znoj se uglavnom gube voda i elektroliti, a za izbacivanje štetnih tvari zaduženi su jetra, bubrezi i probavni trakt. Iako boravak u sauni ili parnoj kupelji može poboljšati cirkulaciju, stručnjaci upozoravaju da boravak treba ograničiti na dvadeset minuta. (Trudnice trebaju potpuno izbjegavati saunu.) Predugo zadržavanje u sauni povećava rizik od pregrijavanja tijela, toplotnog šoka, čak i od toplotnog udara.

 

Tagovi: