Koja je idealna visina potpetica?

by | 5 siječnja, 2016

Štikle su oduvijek bile ženski modni dodatak broj jedan. One nam pomažu da izgledamo više, vitkije i morate priznati, ali, daju nam i višak samopouzdanja.

ThinkstockPhotos-498141320

Međutim, problem u njima je visina. Što je veća štikla, to je veći napor za hodanje, držanje tijela i kralježnicu, a osobito je ovo opasno za žene koje moraju po cijeli dan nositi ih (ili za one koje jednostavno vole nositi štikle).

Kada nosimo obuću s visokom petom, težina tijela prebacuje se na prednji dio stopala, pa se zbog toga naginjemo prema naprijed. Zbog nepravilnog položaja tijela, radi se veliki pritisak na koljena i leđa, a osim toga stvaraju se i neugodni bolovi u donjem dijelu leđa.

U redu je da izdržite par dana u njima – “nuspojave” neće biti fatalne, ali ako ih nosite svaki, duži period, možete ima velikih problema koji se neće moći otkloniti. Mnoge misle da platforma ublažava pritisak i sprječava iskrivljenje kralježnice, ali griješe. Svi ishodi su isti bez obzira na to kolika je platforma, a obuća je i dalje neudobna – s njima ili bez.

Model obuće je isto vrlo bitan, što vjerojatno već i znate. Dublji modeli bolje drže zglob nego plići modeli, sandale ili papuče. Također su salonke dobar izbor obuće na petu ako im je visina pete manja. Obavezno prije svake kupovine, probajte cipele i prošetajte se kroz prodavaonicu. Ako su stabilne i udobne – uzimajte ih, u suprotnom – odustanite i pronađite druge. Što se tiče visine štikli, sve sandale ili cipele koje imaju štiklu visine do 7 i po centimetara su udobne i odlične za hodanje. Sve preko toga će vam izazivati probleme.

Kao što ne treba pretjerivati u visini, tako ne treba birati ni previše ravnu obuću, pogotovo ako imate ravna stopala.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock