Knjige sa sadržajem seksualne tematike? Zašto ne – a evo i preporuka

Pogledajte ponudu naših nakladničkih kuća i odaberite knjigu za sebe

by | 14 lipnja, 2021
čitanje knjige

Kako mnogim parovima dobro dođe da začine (na bilo koji način) svoj seksualni život, tako smo potaknuti tom temom odlučili pregledati koje knjige nude naše nakladničke kuće na temu seksualnih odnosa, ženske seksualnosti, seksualnog zdravlja i navika. Bez zadrške, ovo su knjige kakve trebate da saznate i sve ono što se nikad niste usudili pitati.

Kako se bliži ljeto i vrijeme kad ćete, vjerujemo, imati više vremena za posvetiti se čitanju i odmaranju, pogotovo na plaži, ako vas zanima ovakva vrsta tematike knjiga obavezno ih nabavite na vrijeme.

 

Braverman, Eric R., Capria, Ellie: Kako seks pomlađuje

Izdavač: Profil knjiga

Godina izdanja: 2013.

Autor, dugogodišnji seksualni terapeut s vlastitom praskom u New Yorku, tvrdi da s godinama ljudska seksualnost slabi jer slabe mnoge tjelesne funkcije, a najveću ulogu u ljudskoj seksualnosti imaju mozak i sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, odnosno hormonalna (ne)ravnoteža organizma/mozga.

Jedini način na koji se organizam može održati mladim i seksualno aktivnim jest održati uravnoteženu moždanu aktivnost kroz održavanje tjelesnog zdravlja i uravnoteženih razina hormona, s naglaskom na četiri najvažnija: dopamin, acetilkolin, GABA i serotonin.

Ravnoteža ovih hormona omogućuje strastvene, nježne, predane i trajne seksualne odnose, dok ovi sa svoje strane potpomažu uravnoteženo lučenje ostalih hormona neophodnih za održavanje zdravog i na starenje otpornog organizma. Knjiga sadrži upitnik s pomoću kojeg čitatelji mogu ustanoviti razine ova četiri važna hormona, a zatim i poglavlja s uputama kako smanjiti/povećati razine pojedinih hormona. Tri su osnovna načina manipuliranja razinama hormona: konzumiranje pojedinih namirnica, uporaba lijekova te bioidentičnih hormona.

Osim toga, za uravnotežene su hormone potrebni zdrava prehrana, tjelovježba, optimalne količine sna i učinkovito nošenje sa stresom. Vodeći se ovim načelima, svatko može imati aktivan i zadovoljavajući seksualni život do duboke starosti, te izgledati i osjećati se mlađim i 10-20 godina od svojih vršnjaka koji ne vode brigu o svojem zdravlju i hormonalnoj ravnoteži.

knjiga o seksu

 

Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl: Dolje je najbolje

Izdavač: Znanje d.o.o.

Godina izdanja: 2018.

Nevjerojatno je puno toga što žene u 21. stoljeću ne znaju o vlastitom tijelu. Primjerice, zašto neke žene imaju bolne menstruacije? Postoji li himen? Zašto nije lako doživjeti orgazam? Koliko vremena imamo za donošenje odluke želimo li imati djecu?

Kombinirajući medicinsku znanost s novim istraživanjima, ova knjiga pokriva sve što svaka žena treba znati o svojim spolnim organima i spolnom zdravlju općenito. Ovdje se može naučiti sve o skrivenim tajnama klitorisa, plesu hormona koji upravlja mjesečnicom te o tome kako različite vrste kontracepcije djeluju na naše tijelo.

Otkako se pojavila u knjižarama, ova jedinstvena knjiga, prevedena na više od 30 jezika, ne prestaje intrigirati zanimljivošću i aktualnošću svoje tematike. Autorice su na potpuno nov, duhovit i zabavan način ispričale priču o ženskom tijelu i ženskoj seksualnosti, odbacujući pritom zablude i rušeći mitove.

Nina Brochmann (1987.) i Ellen Stokken Dahl (1991.) još su kao studentice medicine u Oslu, nakon što su nekoliko godina radile kao seksualne edukatorice za mlade, pokrenule blog “Stidnica”, koji je stekao iznimnu popularnost. Ova knjiga nastala je na temelju tog bloga.

knjiga o ženskoj seksualnosti

 

Jasna Jasna Žmak: One stvari – Eseji o ženskoj seksualnosti

Fraktura

Godina izdanja: 2020.

I dok društvo kolektivno šuti o tijelima, spisateljica Jasna Jasna Žmak u zbirci eseja One stvari eksplicitno se i izravno hvata ukoštac s njima, bez cenzure, bez zadrške. Zaobilazeći u potpunosti šokantni pristup, Žmak o temama poput rodnog identiteta i seksualne orijentacije, menstruacije i masturbacije, nevinosti i seksa, mršavosti i debljine, grudi i ginekologije piše istovremeno otvoreno i nježno, kombinirajući osobna iskustva s navodima iz suvremene seksološke literature, uz nezaobilazan feministički pečat.

Dinamičnim stilom i mnoštvom primjera autorica duhovito i intrigantno piše o nizu važnih i još uvijek u javnosti nedovoljno zastupljenih tema.

One stvari postavit će čitateljicu pred izazovan zadatak da kroz čitanje autoričinih iskustava i promišljanja razmisli o svome tijelu, o stvarima koje je navikla skrivati od svoje okoline, pa čak i od sebe same. Ovi jednostavni i pristupačni tekstovi Jasne Jasne Žmak pokreću malu revoluciju – oslobađaju nas kompleksa i strahova vezanih uz seksualnost. Autorica nam njima poručuje da seksualnost nikad nije jednostavna, ali da definitivno nije ni sramotna.

 

knjiga o seksualnosti

FOTO: Daria Shevtsova/Pexels