KIŠA VAM JE UNIŠTILA CIPELE? Evo kako spasiti omiljeni komad obuće

by | 9 lipnja, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Prva stvar koja je bitna kod cipela od brušene kože je prevencija, a to znači da prije nego što se nešto dogodi s vašim omiljenim parom cipela, možete ih zaštititi sprejom za impregnaciju. On sprječava nastajanje mrlja od vode i prljavštine, a možete ga kupiti u svim specijaliziranim prodavaonicama obuće.

Prije uporabe spreja, pročitajte upute i testirajte ga na nekoj sakrivenoj površini cipele kako biste bili sigurni da je dobar za vaše cipele. Isto tako možete cipele nakon nošenja iščetkati od prašine prije odlaganja, kako piše 24sata. 

Ako prije odlaska od kuće vidite da vani pada kiša, bolje nemojte uzeti cipele od brušene kože, nego neke prilagođenije tom vremenu. No, ako vam se ipak dogodi da vas negdje po putu uhvati kiša, kada dođete kući odmah ih skinute i pustite da se prirodno osuše. Nikad ih nemojte sušiti sušilom za kosu, niti ih stavljati na radijator. Tako se mogu samo stisnuti, izblijediti i deformirati.

Najbolje bi bilo da tako mokre cipele obrišete čistim ručnikom, a u njih možete umetnuti i papirnate ručnike kako bi upili višak vode. Nakon toga ih stavite na suho i dobro prozračeno mjesto da se osuše preko noći, a poslije sušenja ih lagano iščetkajte i bit će kao nove.

Kako ukloniti mrlje?

Kad zaprljate cipele od brušene kože, najbolje bi bilo da svježe mrlje odmah obrišite papirnatim ručnikom. Zatim po mrlji posipajte malo sode bikarbone i ostavite da djeluje preko noći. Dan nakon, maknite ostatke praha, dok mrlju možete iščetkati ili je pokušati eliminirati sa sprejom za impregnaciju.

Ako imate pak osušenu mrlju, najprije ju pokušajte četkati ili nježno strugati. To možete učiniti četkicom za zube ili posebnim kistom za brušenu kožu. Ako je brušena koža matirana, lagano naparite uprljano područje na nekoliko sekundi, a zatim ga probajte očistiti s rašpicom ili četkom. Također možete probati iskoristiti i gumicu za brisanje da biste uklonili mrlju.

Zapamtite, najvažnija stvar kod čišćenja brušene kože je da budete nježni, odnosno da četkate samo u smjeru vlakana, a nikako naprijed-natrag.

Ako pak ništa od ovih savjeta ne uspije, uvijek možete svoje cipele odnijeti kod postolara i pitati mogu li se očistiti ili popraviti.

IZVOR: N1.HR