Kikiriki kocke

by | 4 veljače, 2013

za 10 osoba

POTREBNO JE:

Za kore:

  • 10 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 9 žlica brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žlica kakaa
  • 200 g mljevenog kikirikija
  • 1 žlica ulja

Za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 300 g šećera
  • 8 žlica gustina
  • 1 l mlijeka
  • 200 g čokolade
  • 200 g usitnjenog kikirikija
  • 250 g margarina

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 4 žlice ulja
  • 4 žlice mlijeka

PRIPREMA:

Kore:

1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne otopi.

2. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, ulje i kikiriki te polako promiješati.

3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno prerezati napola kako bi se dobile dvije kore.

Krema:

1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima i gustinom te dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne zgusne.

3. U toplu kremu dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti.

4. Kada se krema ohladi, dodati omekšani margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati sjeckani kikiriki i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati pripremljenom kremom i preklopiti drugom korom.

2. Posebno pomiješati izlomljenu čokoladu, ulje i mlijeko te kuhati na pari dok se ne dobije ujednačena smjesa.

3. Nadjeveni kolač preliti glazurom od čokolade.

Izvor: Dobra hrana