Kazališna predstava Trešnjalot autorska je predstava nastala u sklopu dramskoga studija Gradskoga kazališta Trešnja, u kazališnoj sezoni 2016./2017.

by | 4 siječnja, 2018

U zagrebačkom kazalištu Trešnja, u četvrtak 18.01.2018., s početkom u 19 sati održat će se premijera predstave Trešnjalot u kojoj sudjeluje osam mladih glumaca, a redateljski tim čine Aleksandra DemšeLovro Buva i Iva Srnec. Kazališna predstava Trešnjalot autorska je predstava nastala u sklopu dramskoga studija Gradskoga kazališta Trešnja. Dramski je studio s predstavom Trešnjalot gostovao na festivalima Assitej i Skaz, a odigrana je pred osnovnoškolskom publikom koja je pokazala veliki interes za predstavu. U sezoni 2017./2018. predstava je obnovljena u suradnji umjetničke organizacije “Točka na I” i Gradskoga kazališta Trešnja s ciljem popularizacije kazališta među mladima koji su ciljana skupina ove kampanje.

Naime sve je više onih kojima je odlazak u kazalište postao redovan tjedni ritual i događaj koji svrstavaju u svoju svakodnevicu. Upravo zato pokrenuta je kampanja Mladi i kazalište s ciljem popularizacije kazališta kod mlade publike na njima pristupačan način, koristeći kao jednu od metoda pristup generacijske edukacije.  Kampanju je pokrenula organizacija Točka na i, čija je osnovna djelatnost kazališno stvaralaštvo koje za cilj ima produkciju predstava, održavanje dramskih radionica i seminara, educiranje nove kazališne publike, te približavanje kazališne umjetnosti publici.

  Upravo bi mladi trebali biti publika koja će uživati u priči koju donosi Trešnjalot i svim anegdotama kralja Artura i njegovih vitezova. Kako to obično biva u časnom i poštenom svijetu kada se čovjeku obrati Bog, jedino što mu je prirodno učiniti jest poslušati (bez propitkivanja zdravoga razuma). Tako je i Kralj Artur odlučio postupiti sukladno drevnom zakonu ljudskih i božanskih transakcija te se uz prisutnost svoga čarobnjaka, žene, sestre i još nekoliko slučajnih junaka upustio u avanturu života. Misija je to koja je savila granice prostora i vremena u borbi protiv duhova prošlosti i sadašnjosti, kulturnojezičnih posebnosti te loših rodbinskih veza. Što se Bogu i kralju htilo, njima se i snilo. Radnja je ovo Trešnjalota, predstave koja je ostavila snažan dojam na mlade, pa nema sumnje da će ova nova, obnovljena verzija privući novu publiku, te biti jednako zanimljiva svim generacijama.

Glavnu ulogu, kralja Artura, igra odlični mladi glumac Mladen Hren, koji sudjeluje i u produkcijskoj priči ovog projekta te koji je oko sebe okupio mlade i nadarene glumce, kojima je gluma za sada samo hobi, ali u budućnosti vjerojatno životni poziv. Mladen Hren svojim entuzijazmom, uspio je Trešnjalotu udahnuti novu energiju, a sve to imat će te prilike vidjeti na premijeri, 18. siječnja, kada kreće avantura ove zanimljive i kako kažu humoristične predstave.