Ovo se događa našem organizmu kad popijemo kavu nakon konzumacije alkohola

by | 4 listopada, 2020

Mnogi misle kako će ih šalica kave nakon alkohola malo otrijezniti, ali učinak kofeina zapravo može biti i opasan. Studije su pokazale da miješanje alkohola i kave povećava rizik od nesreća i ozljeda. Možda ste čuli da šalica kave poništava učinke alkohola, ali to nije baš tako.

Kad počnete piti i razine alkohola u vašoj krvi se podignu, osjećate se uzbuđeno i taj efekt traje oko sat i pol, ali tada nastupa pad i postajete umorni, kako piše BBC.

Tu kofein može pomoći jer vas “podigne” tako što radi kao protumjera umoru koji je nastupio zbog alkohola. Zbog toga se često kava služi nakon objeda. No to što se zbog kave osjećate budnije, ne znači da ste trijezni.

Još je prisutno smanjenje kognitivnih funkcija, a to će prestati tek kada jetra apsorbira sav alkohol i on se razgradi u organizmu. Kava neće ubrzati taj proces.

Naprotiv, postoje studije koje nam govore da bi miješanje alkohola i kave moglo stvari učiniti još gorima. Jedna studija provedena na američkim studentima pokazala je da se tako izlažete većem riziku od nesreća i ozljeda. Uz to, zbog kofeina možete piti više alkohola. Naime, baš zato što kava poništava umor od alkohola, možete pomisliti da možete još piti, a zapravo ste već prilično pijani.

Stoga, ako se napijete, nemojte posegnuti za kavom, nego otiđite u krevet i dobro se naspavajte. To je jedino rješenje koje uistinu funkcionira.