Kako znati čistite li lice previše ili premalo?

"Škripanje" kože lica može biti loš znak

by | 9 kolovoza, 2021
čišćenje lica

Ako ste se našli u situaciji da imate policu punu beauty proizvoda koje ste kupili na preporuku, ali niste sigurni kako ih koristiti u svojoj dnevnoj rutini, bez brige, mnogi su u tom problemu i nije ništa nerješivo.

Pročitajte: 7 najboljih čistača za lice kojima se stalno vraćamo

Svaki proizvod koji posjedujete pokazat će svoje djelovanje kroz određeno vrijeme, način upotrebe i učestalost iste, pogotovo kad je riječ o čišćenju lica. Čišćenje je baza cijele skincare rutine i dolazi u različitim teksturama i tipovima, često sadržavajući i aktivne sastojke koji se prezentiraju kao multifunkcionalni za određena stanja i probleme kože. Ako ih koristite na pravilan način – dobit ćete sve beneficije koje i komuniciraju (naravno, ako je sastav proizvoda dobar), a ako ih koristite krivo – može doći i do pogoršanja kože, upala i iritacija.

Zapravo, sve se svodi na to čistite li kožu previše ili premalo. Ako je čistite premalo, znači da vam se ostatak šminke, SPF-a i prljavštine tijekom dana uvukao u pore i uzrokuje prištiće. Ako pretjerujete s čišćenjem, znači da ste skinuli zaštitnu barijeru prirodnih ulja koje koža proizvodi, dehidrirali je i uzrokovali iritacije.

Pročitajte: Čistači za lice koji skidaju i najtvrdokorniju šminku

Kako izbalansirati čišćenje?

Preskočite dvostruko čišćenje ujutro
Nakon što ste već navečer napravili dvostruko čišćenje, nema potrebe da i ujutro radite jednako jer samo dodatno isušujete kožu, za čime nema potrebe. Očistite ujutro kosu nježnim gelom za čišćenje lica i nastavite normalno s njegom.

Aktivne sastojke ostavite za serume
Čistači za lice s retinolom, glikolnom kiselinom ili vitaminom C vam nisu potrebni ako ih već koristite u serumima i bilo bi bolje za vašu kožu da vam rutina čišćenja bude što blaža, a ostatak skincare rutine uz aktivne sastojke koji su vam potrebni.

Umivajte se mlakom vodom
Mnogi od nas umivaju se vrućom vodom misleći da će im se tako otvoriti pore, a hladnom zatvoriti, ali najbolje je da budete na sredini. Mlaka voda će vam dovoljno aktivirati čistač za lice koji će ukloniti svu prljavštinu s lica bez da skida dodatno prirodna ulja koja koža proizvodi.

“Škripavo” čisto nije nužno i dobro
Ako imate osjećaj kao da vam je svaka pora očišćena i da vam koža škripi pod prstima nakon čišćenja, može djelovati kao nešto pozitivno, no ujedno može biti i alarm da ste preintenzivno očistili kožu i s nje skinuli sva prirodna ulja koja su vam potrebna za normalnu funkciju kože.

Foto: Maridav via Getty Images