Dječje sobe koje će rasti zajedno s vašim djetetom

by | 13 ožujka, 2023
dječje sobe

Dok vrtićarci trebaju puno slobodnog prostora na podu, školarcima je potrebniji radni prostor te prostor za hobije. Opremite dječju sobu vašeg mališana na način da odgovara njegovim potrebama i željama.

Uređenje dječje sobe nije nimalo lagan zadatak. Potrebno je  stvoriti funkcionalan i siguran prostor u kojem će se vaši najmlađi ukućani osjećati ugodno i sigurno. Prostor u kojem će moći učiti, pisati zadaću i igrati se s prijateljima. Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako da dječja soba postane skladan prostor za spavanje, druženje i igru.

Planirajte funkcionalan prostor

Kad je u pitanju opremanje dječje sobe odnosno odabir namještaja, postoji dosta izazova. Primjerice, morate razlikovati onaj funkcionalan i praktičan namještaj koji će vaše dijete koristiti dugi niz godina od namještaja koji će se koristiti samo određeno vrijeme. Prije nego što krenete s opremanjem dječje sobe, dobro isplanirajte kamo ćete staviti dječji krevet, komodu, ormar, radni stol i stolicu. Hoćete li imati dovoljno mjesta za sve? Hoće li dijete imati svoj kutak za igru? Rasporedite namještaj tako da je svemu osiguran neometan pristup.

Ormar za dječju sobu s ladicama ili policama

Ormar će djetetu služiti dugi niz godina baš kao i komoda te radni stol. Na tržištu su dostupni brojni modeli koji se razlikuju po dimenzijama, materijalu izrade, dizajnu i boji. Većina ih ima podesive visine polica, zbog čega su vrlo praktični i korisni. Osim klasičnih ormara s jednim ili s dvoja vrata, tu su i poličari te ormari koji se postavljaju iznad kreveta ili iznad radnog stola kojima se itekako štedi prostor. Kad govorimo o dimenzijama, dječji ormari prilagođeni su uzrastu, ali i veličini sobe. Ne treba zaboraviti niti na komode koje su, praktički, jedini odabir ako je soba smještena u potkrovlju te se strop spušta ukoso. Samo možete birati između nekoliko dostupnih kombinacija boja te tako stvoriti idealnu atmosferu.

Kakav krevet odabrati?

Odabir kreveta utječe na funkcionalnost cijelog prostora. Ako želite maksimalno iskoristiti prostor u dječjoj sobi te što više mjesta ostaviti za igru, razmislite o krevetu na kat ili o krevetu iznad radnog stola. Kreveti na kat odličan su odabir za dvoje djece, dok su klasični kreveti s dubokom ladicom idealni za pohranu posteljine ili izvansezonske garderobe. Ovakvi drveni kreveti za djecu čvrsti su i služit će im godinama sve dok ih ne prerastu. Krevet se ne bi smio nalaziti odmah ispod prozora ili blizu radijatora. Osim toga, potrebno je odabrati odgovarajući madrac koji podupire pravilan položaj kralježnice.

Radni stol i stolice za motivaciju i uspjeh u radu

Radni stolovi neizostavan su element dječje sobe. Koriste se za učenje, pisanje zadaće, likovno izražavanje, ali i za uživanje u omiljenim računalnim igrama. Osim što treba biti funkcionalan i prilagođen djetetu, radni stol izrađen od više kombinacije materijala i boja trebao bi stvoriti ugodnu atmosferu u kojoj će dijete s nestrpljenjem dovršavati svoje školske obveze. Ne zaboravite na kvalitetan dječji radni stolac koji se po potrebi može podesiti kako bi u potpunosti odgovorio na potrebe djeteta. Osigurajte vašem mališanu zdrave i sigurne uvjete za učenje, kao i za njegov daljnji razvoj.

Koje boje prevladavaju u dječjoj sobi?

Za dječju sobu najbolje su rješenje nježne, prigušene i pastelne boje koje potiču razvoj dječje mašte i kreativnosti. Neutralne boje poput bež ili krem također nisu loš odabir budući da izglednu “monotoniju” možete razbiti brojnim drugim dodacima za dječju sobu. Možete i oslikati zidove raznim oblicima, brojevima ili životinjama. Kad bi same birale djevojčice bi sigurno odabrale ružičastu sobu, a dječaci plavu. Ako brat i sestra dijele sobu, sigurno će malo teže doći do kompromisa, no sigurno će im se svidjeti zemljani tonovi ili zanimljiva nijansa zelene.

Foto: PR