Pitali smo tri stručnjakinje kako uistinu unijeti promjene u svoj život

Zakoračite korak naprijed u 2024.

by | 10 siječnja, 2024
kako unaprijediti život

Bilo da želimo uštedjeti novac, izgraditi karijeru, izgubiti koji kilogram viška, raditi na sebi ili unijeti promjenu bilo koje vrste u svoj život, ponekad nam je, da bismo napravili korak prema naprijed, potrebna pomoć stručnjaka. Zato smo se obratili našim poznatim stručnjakinjama koje su nam otkrile neke od svojih najčuvanijih tajni i formula, kao i vlastite planove za 2024.

Mirta Fraisman Čobanov: “Prestanite čekati”

kako promjeniti život

Nakon zagrebačkog studija ekonomije, smjer financije, Mirta Fraisman otkriva svoju drugu strast – ljubav prema psihologiji. Svoju drugu etapu edukacije nastavlja u Zagrebu, Londonu i New Yorku, gdje stječe titule executive MBA, leadership coacha, psihoterapeutkinje i hipnoterapeutkinje, a istodobno utemeljuje Partus akademiju, centar za osobni razvoj i razvoj liderskih vještina. Svoja je znanja integrirala u knjizi “Kako voditi sebe i druge”, a ovdje nam otkriva svoje omiljene tajne zanata.

U čemu naše žene najviše griješe, a bilo bi dobro da isprave?

Iz mog iskustva, žene se najčešće suočavaju sa sljedećim izazovima: nedostatkom samopoštovanja i samopouzdanja, financijskom nesamostalnošću, željom za tim da udovolje svima, nepostavljanjem jasnih granica, neodgovarajućim upravljanjem emocijama, strahom od rizika i promjena, izbjegavanjem suočavanja s realnosti, postavljanjem previsokih očekivanja prema sebi i drugima te perfekcionizmom. Često čekaju idealan trenutak za to da odluče zakoračiti u promjenu, čak i kad za njih već dugo stvari ne funkcioniraju najbolje. Predugo ostaju u nezadovoljavajućim vezama, na poslovima koji ih ne ispunjavaju, ne usuđuju se sebe i svoje potrebe staviti na prvo mjesto, teško im je jasno izgovoriti što žele i ne žele, što im je prihvatljivo i neprihvatljivo, a to sve rezultira unutarnjim nezadovoljstvom, koje se najčešće reflektira kroz tjeskobu, depresiju i probleme sa zdravljem.

Kako svoja znanja i vještine primjenjujte u svom životu?

Ako osjetim nezadovoljstvo u bilo kojem području života koje nije trenutno, već traje dulje od sedam dana, napravim sastanak sama sa sobom da doznam što se događa. Sjetim se svojih vrijednosti, odnosno onoga što mi je važno. Ovo vrijedi za sva područja života, od posla, zdravlja, prijateljskih, ljubavnih ili obiteljskih odnosa. Nakon toga preispitam svoja očekivanja i pokušavam sagledati realitet kakav jest na brutalno iskren način. Nezadovoljstvo je uvijek razlika između očekivanja i realiteta. Umijeće je znati kada treba mijenjati očekivanja, a kad se pokrenuti i učiniti promjene. Ako je vrijeme za promjene, nastojim što prije osigurati potrebne resurse i podršku, napraviti plan i pokrenuti se u željenom smjeru. Ako je problem u nerealnim očekivanjima, postavim ih objektivnije te nastojim vježbati strpljenje i zahvalnost za ono što već imam i što je dobro. Po putu često griješim – pogreške su neminovne, no s godinama sam naučila biti ekstrablaga i dobra prema sebi, dozvoljavati si pogreške i voljeti se unatoč njima.

Koje su Vaše novogodišnje odluke ili planovi za 2024.?

Želim si što više unutarnjeg mira, zdravlja i balansa. Iduće godine voljela bih proširiti svoje poslovanje i još više raditi svoje autorske programe. Pokrenula sam jedan veliki projekt pod nazivom BodyBrain trening u suradnji s nekoliko vrhunskih liječnika. Cilj projekta jest podići raznu mentalnog i fizičkog zdravlja kod radne populacije, uz korištenje holističkog pristupa. Na istu temu, organiziram i jednu veliku konferenciju u svibnju iduće godine. Želja mi je pomoći što više ljudima da budu zdravi, uspješni i zadovoljni. Voljela bih i pokrenuti podcast u kojem bih dijelila svoja znanja i iskustva s onima koji nemaju mogućnosti plaćati edukacije.

Koji je Vaš top-savjet koji ženama može olakšati život, a nije teško pridržavati ga se?

Nekad je najjednostavnije stvari najteže primijeniti, ali moj ključni savjet je da prestanete čekati. Prestanite čekati da promijenite stvari koje za vas ne funkcioniraju, a jako su vam važne (ne čekajte da se poklope savršeni uvjeti – to se nikad neće dogoditi); prestanite čekati da još nešto napravite kako biste imale samopouzdanja – sjetite se što ste već do sada napravile; prestanite čekati da se poboljšate kako biste se voljele – volite se odmah danas ovakve kakve jeste; prestanite tražiti izgovore za ljude koji se prema vama loše ponašaju i kontinuirano povrjeđuju vaše granice – postavite im jasne granice, a ako ih ne poštuju, pustite ih da odu; prestanite sumnjati u sebe i svoje sposobnosti, uvijek ste više od onoga što mislite da jeste i možete puno više od onoga što se usudite maštati.

Kristina Ercegović: “Osvijestite svoje stavove”

kako promjeniti život

U svijetu biznisa, za njezino se ime veže sinonim dobri duh poduzetništva. Poduzetnica od 2002., poslovna savjetnica i vlasnica tvrtke Zaokret, čiji projekt Business Cafe spaja poduzetnice u poslovne partnerice, savjetujući ih kako da pokrenu, izgrade ili prodaju svoj posao. Istodobno piše kolumne, knjige i blog, pokreće portal Žene i novac, vodi konferencije i radionice, gostuje na TED talku… Ukratko, Kristina Ercegović je poslovna infleuncerica.

U čemu naše žene najviše griješe, a bilo bi dobro da isprave?

Korijen svega je ženski osjećaj manje vrijednosti i osjećaja da nešto ne zaslužuju – dakle, loša slika o sebi, manjak samopoštovanja i nisko samopouzdanje. Prvi korak ka promjeni jest osvijestiti svoje stavove te promijeniti kako razgovaramo sa sobom samima, što mislimo i govorimo o sebi i sebi.

Ovo su neke od najčešćih pogrešaka koje žene rade (uglavnom zato što nas savladaju emocije):

– ulažemo u tuđu imovinu (primjerice, uselimo se u potkrovlje u kući njegovih roditelja, a dalje svaka čitateljica može sama zaključiti što se može dogoditi)
– zbog običaja, odričemo se nasljedstva (jadan brat, mi ćemo se već snaći i što će ljudi reći)
– odustajemo od borbe za primjerenu i fer alimentaciju (ne razumijemo da je to djetetov novac i da dijete ima razna prava pa i na standard roditelja)
– ono što je naše unosimo u brak te to postaje bračna stečevina (naslijedimo, recimo, stan, prodamo ga, damo taj keš i kupimo zajednički stan u braku koji onda postane bračna stečevina umjesto da smo ga fino iznajmljivale i sačuvale izvan braka)
– imamo razne interne (usmene) dogovore i poslovne i privatne pa onda “ups” – ništa što nije napismeno kao da se nismo ni dogovorili
– ne čistimo stanje u gruntovnici, a trebali bismo – jer jedino ono što je 1/1 na naše ime je uistinu naše.

Ne mogu nikada dovoljno naglasiti koliko je važno da svaka žena ima svoj novac. To nam daje slobodu izbora i uvelike uklanja mogućnost bilo kakvog trpljenja nasilja svih vrsta – bez financijske slobode nema nikakve druge slobode.

Kako svoja znanja i vještine primjenjujte u svom životu?

Osim ekonomskog smjera educiranja, godinama radim na sebi. Završila sam NLP Leadership Akademiju, a trenutačno završavam edukaciju za sistemskog konstelatora. Tijekom godina osvještavala sam svoje pogreška, brojne ispravila, a druge još ispravljam. Kako sam oduvijek sama svoj gazda, naučila sam se stalno kreirati nove i dodatne izvore prihoda. Sve poslovne odnose imam strogo definiramo na papiru jer se ništa ne podrazumijeva. Nisam se odrekla ni pedlja svog nasljedstva – i neću, i u procesu sam raščišćavanja gruntovnice. Vratila sam dugove koje sam preuzela od roditelja, ne stvaram nove, štedim, imam oporuku, otplaćenu posmrtnu pripomoć, sa sinom otvoreno razgovaram o svemu, pa i o novcu, a ako se dogodi novi brak, potpisala bih bračni ugovor. Radim sve da osiguram svome sinu sve što mu treba i pripada, te kontinuiramo ulažem u ono što je moja najveća imovina – ja sama, dakle u edukaciju i zdravlje te putovanja.

Koje su Vaše novogodišnje odluke ili planovi za 2024.?

Plan mi je još više raditi sistemske konstelacije s fokusom na poduzeća i obiteljske tvrtke. Nadam se da će stići i inspiracija za novu, šestu knjigu – ta bi trebala biti o našem odnosu s novcem. Nakon odličnog feedbacka nakon predavanja o odnosu s novcem u razredu mog sina, planiram obići i nekoliko srednjih škola te podijeliti s njima ključne stvari. Taj je dio mog posla volonterski, a ako nađemo sredstva, rado ću obići svaku školu u Hrvatskoj. Osim toga, želim provesti što veći dio godine na moru (želja mi je kupiti drugi dom u Dalmaciji), otići na jedno veće i niz manjih putovanja. I uživati u svakodnevici jer život čine svakodnevne, male radosti koje kad jednom izgubiš naučiš cijeniti i znaš koliko su velike.

Koji je Vaš top-savjet koji ženama može olakšati život, a nije teško pridržavati ga se?

Drastično promijenite način kako razgovarate sa sobom samima! Dosta je kritiziranja i pljuvanja po sebi. I dodala bih još dva poslovna: Naučite prodavati (sve je prodaja – dakle, izbacite rečenicu samo da ne moram prodavati) – to je vještina od par koraka koja se može lako i brzo savladati. Postanite vidljive – prestanite se skrivati – progovorite, prihvatite poziv na panel, na javni nastup, na intervju, male djevojčice trebaju uzore – a vi ste zasigurno jedna od njih.

Dr. med. Lejla Kažinić Kreho: “Detoks je ključ dugovječnosti”

kako promjeniti život

Njezine knjige o prehrani su bestseleri, predavanja na kojima nastoji podignuti svijest o utjecaju hrane na naše zdravlje su revolucionarna, a Zagrepčani hrle po njezine Doctor Nutrition Bar sokove. Liječnica, magistra kliničkog nutricionizma školovana u Velikoj Britaniji, utemeljiteljica nutricionističkog centra Nutrition Diagnostic centar dr. Kažinić Kreho te članica Britanskog nutricionističkog društva pomaže nam da na holistički način osmislimo zdrav stil života.

U čemu naše žene najviše griješe, a bilo bi dobro da isprave?

Danas je zdrava prehrana i biti fit definitivno u modi; sa svih strana dolaze nam raznorazne nutritivne preporuke, svatko si dopušta promicati neki određeni način prehrane, neki čarobni napitak koji skida kilograme ili briše godine s lica… Žene sve to upijaju i prakticiraju jer im je važno da izgledaju bolje od drugih žena. Nažalost, to često nije u skladu s njihovim zdravstvenim karakteristikama. Naime, kad kažem nekoj ženi da je premršava i da postoji mogućnost hormonalnog kaosa, ona mi odgovara: “Molim vas, nemojte samo da se udebljam.” Onda mi treba neko vrijeme da pojasnim kako mast nije neka glupa stanica već endokrini prekursor važan za naš zdravi hormonalni status. U slučajevima anoreksije dobitak svakoga grama je pobjeda. S druge strane, postoje žene koje se dugo bore s hiperinzulinemijom i ne mogu skinuti višak kilograma te se izgladnjuju neodgovarajućim dijetama i godinama se bore s takozvanim jo-jo efektom. Jednostavno rečeno, sve smo različite i ne postoji jedan program koji će pomoći svakoj ženi da bude zadovoljna sa svojim zdravljem, količinom energije i izgledom. Zato je važno da svaka žena sluša svoje tijelo i čuje što joj ono govori te da na osnovi svojih individualnih karakteristika kreira svoje prehrambene navike. One će najčešće biti vezane uz ženin mikrobiomom koji je zaslužan za njezin i mentalni i imunološki status.

Koja svoja znanja i vještine primjenjujete u svojoj svakodnevici?

Najvažnije mi je da, čim se probudim, popijem 500 ml filtrirane vode sobne temperature pomiješane sa sokom od brusnice, limuna, aloje te chia ili sjemenki lana. Tijekom spavanja krv se, naime, zgušnjava pa ju je važno unosom vode ujutro razrijediti i “razbuditi” naše unutarnje organe. Zato je najgore što možete napraviti ujutro popiti šalicu kave koja će dodatno dehidrirati vaš organizam. Kad je prehrana u pitanju, iako obožavam tjesteninu i dobar komad sira, trudim se u širokom luku izbjegavati gluten, šećer i mliječne proizvode. Gluten me nadima, usporava rad štitnjače i smanjuje razinu energije. Šećer izbjegavam jer je glavni okidač mnogih upalnih procesa tijela, a mliječne proizvode zato što stvaraju višak sluzi, što mi također ne odgovara. Kako sam zbog poslovnih obveza često na putu, dogodi se da “zgriješim”, ali onda se povratkom kući podvrgavam višednevnom detoks režimu.

Koje su Vaše novogodišnje odluke ili planovi za 2024.?

Sve što sam gore navela pokušat ću maksimizirati iduće godine jer ova mi je godina bila totalni kaos, prepuna hormona kortizola koji sam teško mogla izbjeći. Mislim da se odavno nisam osjećala ovako “fjakavo”, a to odmah utječe i na moj izgled.

Koji je Vaš top-savjet koji ženama može olakšati život, a nije teško pridržavati ga se?

Količina antioksidansa i esencijalnih aminokiselina koje se nalaze u našem tijelu izravno su povezani s duljinom i kvalitetom našeg života. Drugim riječima, prehrana bogata voćem i povrćem koje je izvor A, C i E vitaminima te proteinima prolongiraju mladolikost i preveniraju razvoj kroničnih degenerativnih bolesti čija se pojava povećava starenjem. U osobnom iskustvu rada s pacijentima i medicinskim analizama tijela, svjedočim vraćanju metaboličkih godina unazad prakticiranjem detoksa. Jednom tjedno podvrgnite se dvodnevnom kalorijskom deficitu kad ćete konzumirati isključivo niskokalorične, ali visokovrijedne nutrijente, poput povrtnih i voćnih smoothiesa te hladno prešane sokove, uz odgovarajući unos vode. Fontana mladosti skriva se i u praksi ledenog kupanja ili jutarnjeg tuširanja hladnom vodom. Namjerno eksponiranje tijela hladnoći proces je koji poboljšava i imunitet i raspoloženje. Informirajte se i o novim pomlađujućim zvijezdama nutritivnih pripravka, poput berberinea, resveratrola, spermidinea i nicotinamide mononukleotida (NMN). I ne zaboravite osnovno – dobar san najbolje je sredstvo za pomlađivanje, a u postizanju mirnijeg i dubljeg sna može vam pomoći 500 mg magnezij-glicinata.

Foto: Ipad Lama/iStock via Getty Images Plus, privatne fotografije