Kako ublažiti skoliozu i općenito se bolje držati?

by | 9 siječnja, 2021

Mnogi se bore s nepravilnim držanjem, što zbog urođenih problema, a što zbog sjedilačkog načina života. Kako si možemo pomoći kad je riječ o ovom problemu upitali smo prof. Filipa Škelju, diplomiranog kineziologa.

Koje vježbe u kućnim uvjetima mogu ublažiti skoliozu?

Skolioza je povećano iskrivljenje kralježnice. Kod ljudi koji imaju skoliozu razvija se zavoj u stranu za rotacijom kralješaka koji formiraju slovo “C” ili “S”. Češća je kod djevojčica nego kod dječaka, a najraširenija je iza 10. godine života. Većina ima idiopatske skolioze (nepoznatog uzroka), i to nalazimo najviše kod adolescentnih djevojaka. Dijagnosticiranje i liječenje skolioze trebalo bi započeti čim prije. Ako je kut zakrivljenja manji, preporučuje se svakodnevno vježbanje ciljanih medicinskih i kineziterapeutskih vježbi. Kod većih skolioza potrebno je nositi i steznike, a takve pacijente vode liječnici specijalisti, poput onih i sa zakrivljenjem većim od 50°, što je i ozbiljna indikacija za operativno liječenje.

Kako ispraviti izuzetno nepravilno držanje kad su ramena savijena prema naprijed?

Najvjerojatnije se radi o slabosti mišića stražnje strane tijela (razvoj lokomotornog sustava koji nije popraćen razvojem jakosti mišića), koji ne ispunjavaju svoju svrhu držanja tijela uspravnim. Ako ne postoji dijagnoza pojačane kifoze (zakrivljenost kralježnice unatrag) nego se radi o nepravilnom držanju, program jačanja mišića leđa i cijelog trupa trebao bi ispraviti držanje. Vježbanje mora biti sustavno, tri do četiri puta tjedno, bez dužih vremenskih pauza. Preporučuje se posavjetovati se s liječnikom, fizioterapeutom i/ili kineziologom.

Savjeti za bolje držanje

Fizička aktivnost trebala bi umanjiti problem sjedilačkog života. Odaberite aktivnosti poput hodanja, laganog trčanja, vožnje biciklom, nordijskog hodanja te planinarenja s lakšim usponima.

Teretane postoje kao mogućnost, no isključivo uz kvalitetan, individualni program, i uz trenera koji će pomno pratiti izvođenje vježbi.

Istezanje bi trebalo biti dio vježbi koje radite kod kuće. Uz njih bi trebale biti i prilagođene vježbe snage. Najvažnije je ojačati mišiće corea jer te skupine mišića drže tijelo uspravnim.

MINI TEST KOD KUĆE

Da biste provjerili ima li vaše dijete skoliozu, zamolite ga da se nagne prema naprijed opuštenim, visećim rukama. Ako je vidljiva deformacija kralježnice u stranu, radi se o skoliozi. Možete je primijetiti i po nejednakoj visini ramena i bokova u stojećem stavu, rebrenoj grbi te nejednakom prostoru između ruku.

Razgovarala: Antonija Vrčić

Foto: undrey/Getty Images via Guliver