Kako ovih dana svoju kuhinju i nabavku namirnica organizira poznata gastro blogerica?

by | 16 travnja, 2020

Izolacija uslijed pandemije posljednjih nas je tjedana sve natjerala da se bolje organiziramo, postanemo štedljiviji kad je o hrani riječ, ali i da postanemo kreativniji u kuhinji. Naučili smo namirnice naručivati online, inspirirati se na profilima različitih gastro entuzijasta, i ponovno smo otkrili jednostavna jela koja pretvaramo u poslastice za cijelu obitelj.

Ipak, mi smo poželjeli doznati i kako se trenutačno u kuhinji snalazi prava stručnjakinja, stoga smo Kasandru Draganić, strastvenu ljubiteljicu hrane i autoricu stranice Vilicom kroz Hrvatsku, upitali kako trenutno nabavlja namirnice, što se nalazi na njezinom jelovniku i kako racionalizira potrošnju.

“Dok se i sami borimo s kuhanjem i namirnicama u ovo vrijeme, pokušavamo ne izlaziti kad ne moramo, nabavku obavljamo svakih četiri do pet dana i pokušavamo kuhati za dvoje. To je zato što ja, recimo, ne znam kuhati za dvoje već to uvijek bude viška hrane koju zatim zamrznemo. S nama u zgradi su još i susjede koje su u rizičnoj skupini pa nabavljamo i njima namirnice, odnesemo obrok i trenutno nam je upravo kuhanje zabava broj jedan u ovim uvjetima. Dok su se svi polakomili za kvascem kojeg se pronalazi gotovo teško kao i zaštitne maske, pokušavamo uzgojiti svoj kvasac, što planiramo već duže vrijeme, vidjet ćemo kako će to proći, za sad uspijevamo”, ispričala nam je Kasandra, dodavši kako joj trenutačno najviše nedostaje tržnica i biranje povrća. “Sad su tržnice virtualne i postoji cijeli niz OPG-ova koji svoje proizvode dostavljaju doma. Meni je veliki problem što ne mogu potrošiti ogromne količine povrća odjednom pa gledam da je to povrće koje mogu smrznuti nakon blanširanja (brokula, špinat..). Sa salatama je to malo teže, a volim ih imati. Zasad salati vijek trajanja produžim tako da je operem i osušim u posudi za sušenje salate te u zip lock vrećici čuvam u hladnjaku.”

Kasandra Draganić

Kad je riječ o mesu, Kasandra kaže kako meso također naručuju, no, srećom, znaju dosta ljudi koji se time bave te narudžbe vrše preko interneta i telefona, uz dostavu. “Inače meso nabavljam iz svog sela i okolice, no pošto nam je sad kretanje ograničeno, malo je teže. Meso biram tako da od jednog komada mogu napraviti više jela. Na primjer, od jednog pileta mogu napraviti bez problema tri-četiri ručka za dvoje; pohana pileća prsa s rizi-bizijem, neki saft od bataka i zabataka s pireom, pileće iznutrice volim dinstati na luku s krumpirom te ajngemahtec uz dodatak povrća i noklice… Nekako se vraćamo tim baznim jelima koja su se kuhala kad smo bili klinci, koja su siromašnija sastojcima, ali uz malo mašte ih možemo itekako modernizirati. Sad je vrijeme da otkrijemo kuhara u sebi i počnemo eksperimentirati. Uvijek volim reći da je zapravo improvizacija majka kreativnosti i kad on ničeg moraš napraviti nešto, čuda se stvaraju.”


Kad je riječ o onome što uvijek ima u hladnjaku, i po što trenutačno ide u nabavku, Kasandra izdvaja jaja, mlijeko, brašno, ulje, mast, maslac, vrhnje, slaninu, sir, pelate, što je, kaže, uz dostupno povrća i meso, sasvim dovoljno za skuhati ukusno jelo. Voće i dalje nabavlja u supermarketima ili preko već navedene dostave s OPG-ova. “Sad je pravo vrijeme da organiziramo kuhinju, da počistimo police i smočnice, bacimo hranu kojoj je istekao rok trajanja, popišemo što nam nedostaje i napravimo od kuhinje svoj mali raj u kojem ćemo uživati. I za to savjete možete potražiti na našem webu”, zaključuje Kasandra.

Foto: Vilicom kroz Hrvatsku