Kako se vratiti na posao poslije dulje pauze

by | 12 kolovoza, 2014

Bilo da se vraćate na posao nakon godišnjeg odmora ili ste bili odsutni iz drugih razloga, povratak nakon duljeg izostanka nije nimalo lagan. Potrebno je neko vrijeme kako bismo ponovo ušli u formu i naviknuli se na stari način života.

Business-Woman-on-Laptop

Povratak na posao nakon duže pauze svakome predstavlja velik izazov. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da se što lakše uklopite u radnu sredinu nakon dužeg izostanka.

1. Budite predani

Koliko god da vam je teško da se vratite na posao, kad ste tamo morate biti fokusirani i predani poslu. Kad ste na radnom mjestu, usredotočite se na posao inače ćete biti nezadovoljni cijelo vrijeme. Uz obavljanje radnih zadataka i vrijeme će vam puno brže proći.

2. Saznajte što se promijenilo

Ako ste dugo vremena bili odsutni s posla, za to vrijeme su se sigurno dogodile i neke promjene. Saznajte što se promijenilo i što to znači za vas i vaše radno mjesto. Razgovarajte sa šefom i ostalim zaposlenicima i pokušajte što više saznati o promjenama koje su se dogodile dok vas nije bilo.

3. Prilagodite se promjenama

Povratak na posao nakon duže odsutnosti može biti prilično šokantan. Potrebno je neko vrijeme da biste se prilagodili i naviknuli na stari raspored i ritam, pa nemojte paničariti. Probajte se opustiti i dajte sebi neko vrijeme za adaptaciju i povratak u rutinu.

4. Zatražite pomoć

Ako je potrebno, zatražite pomoć šefa i ostalih zaposlenika da biste se prilagodili nakon dužeg izostanka s posla. Oni će vam zasigurno vrlo rado pomoći prvih nekoliko tjedana dok se ne prilagodite starom ritmu.

5. Fleksibilno radno vrijeme

Ako ste bili odsutni s posla duže vrijeme zbog zdravstvenih problema ili zbog porodiljskog, onda vam može biti korisno zatražiti fleksibilno radno vrijeme, ako je to moguće (ovisno o vrsti posla koji obavljate). Poslodavci ponekad mogu biti više susretljivi nego što vam se čini. Možete, na primjer, prilagoditi radno vrijeme kako vam najbolje odgovara, raditi nepuno radno vrijeme ili pak raditi od kuće. Mogućnosti su danas po tom pitanju uistinu neograničene pa se nemojte dvoumiti.

6. Nadogradite svoje vještine

Nakon duže pauze, vaše poslovne vještine bi mogle biti pomalo zastarjele. Ovo su dinamična vremena pa je potrebno neprestano učiti i nadograđivati svoja znanja. Dajte sve od sebe i nadoknadite propušteno ako želite unaprijediti svoju karijeru. Upišite tečaj koji će vam pomoći da obnovite svoje znanje. Ako radite u dinamičnoj industriji, vaš poslodavac će vam vrlo rado financirati edukaciju potrebnu za obavljanje posla.

7. Iskoristite sve što ste naučili

Samo zato što duže niste bili na poslu ne znači da je to vrijeme izgubljeno. U tom periodu ste svakako naučili nešto o sebi i uopće stekli životne vještine koje vam itekako dobro mogu doći i na radnom mjestu.

Izvor: žena.hr