Kako se riješiti prehlade u 24 sata?

by | 16 rujna, 2020

Kad osjetimo prve simptome prehlade kako nam prolaze kroz tijelo, držimo fige da bude nešto kratkotrajno i da nas neće potpuno oslabiti.

Prehlade mogu biti vrlo naporne jer su dugotrajne i osjećaj malaksalosti u tijelu je ono što prevladava. No, otkrili smo nekoliko načina kako se što prije, pa čak i u 24 sata riješiti prehlade. U nastavku pročitajte proces koji trebate proći kroz cijeli dan.

7:00 – vruće tuširanje
Može biti jako teško toliko rano ustati iz kreveta ako se ne osjećate dobro, ali vrući tuš i para mogu vam pomoći da se osjećate bolje. Pročistit ćete sinuse kako bi lakše disali i opustiti mišiće.

8:00 – dvije žličice sirupa od bazge
Ako i nemate kod kuće domaći sok od bazge, na tržnici ga sigurno možete kupiti. Budući da ima protuupalna sredstva i odličan je dizač imuniteta, ovo je odličan izbor u borbi protiv prehlade. Uzmite po dvije žličice sirupa od bazge do tri puta na dan. Jednako je djelotvorno i ako ste samo izloženi nekome tko je bolestan.

9:00 – preskočite pahuljice i doručkujte jaja
Umjesto pahuljica i kave za doručak, odlučite se za jaja i čaj. Jaja su topla, čisti su protein i sadrže sve potrebne amino kiseline koje trebaju vašem tijelu da se bori protiv infekcije. Čaj s limunom i medom kombinirajte uz jaja, jer će svakako bolje djelovati na vaš organizam nego kava.

12:30 – u salatu dodajte slanutak i bučine sjemenke
I slanutak i bučine sjemenke odličan su izvor cinka – nutrijenta koji se bori protiv infekcija i reducira upalne procese u tijelu. Postoje istraživanja koja pokazuju da konzumacija cinka u prva 24 sata otkako osjetite prehladu, znatno smanjuje trajanje i intenzitet prehlade. Također, možete ga uzimati kao suplement.

14:00 – napunite bočicu vodom
Iako vam voda ne padne prva na pamet kad je u pitanju rješavanje prehlade, hidratacija je krucijalna kad se borite protiv prehlade. Već i zbog blage temperature tijela možete vrlo lako dehidrirati pa se pobrinite za to da konstantno nešto pijete jer tekućina pomaže vašem tijelu da izbaci bakterije. Tijekom prehlade pijte barem dvije čaše više nego inače.

15:00 – prošećite
Iako biste najradije preležali cijeli dan, 20-minutna šetnja po kvartu može vam podići energiju i ublažiti simptome prehlade. Hodanjem stimulirate dublje disanje i više naprežete dišne puteve koji su vam zahvalni u tom trenutku. Također, možete odraditi lagani trening koji će vam pomoći izbaciti bakterije iz tijela.

18:30 – pojedite pileću juhu
Sjećate li se kako su naše mame još dok smo djeca bili uvijek forsirale pileću juhu kao najbolji lijek protiv prehlade? Mora da su bile u pravu jer ona doista može ublažiti upalne procese u tijelu. Čak i ako nemate priliku pojesti maminu domaću, i ona vaša ili čak iz vrećice potencijalno vam može pomoći.

21:00 – očistite nos i grlo
Sinusi i dišni putovi nam se tijekom noći kada spavamo mogu dodatno začepiti i infekcija se pojačati, pa obavezno pročistite nos i grlo, idealno slanom vodom koju ćete grgljati u ustima i izbaciti.

22:00 – spavanje
Dovoljno sna jedan je od ključnih elemenata koje ne smijete zaboraviti. Dodajte jedan jastuk više kako bi vam glava bila nadignuta i niz sinuse se ne bi sve slijevalo, te spavajte najmanje sedam sati.

Foto: Kelly Sikkema / Unsplash